Fobikerns fobier

Ibland undrar man varför en del personer, som på något sätt har tillskansat sig en hög utbildning och även en viktig roll, inte förstås hur korkade de låter. Jag tänker idag på Putins personliga sändebud Segej Markov och hans uttalanden som citerats i morgontidningarnas artiklar. Han passar bland annat, eller kanske framförallt, på att utpeka Sverige som ett av världens mest russofoba länder, tillsammans med Finland, och de baltiska staterna och …. ja, alla grannländer där inte alla tycket att allt som Putin gör är bra och genomtänkt. Jag tänker exempelvis på citat som detta:

– Det får helt enkelt räcka med att bete sig mot Ryssland som om vi vore lägre stående! Europa ser i dag på ryssar på samma sätt som man i tiderna såg på judar. Ert mål är att förstöra Ryssland. Men det kommer ni inte att lyckas med. Napoleon försökte, Hitler försökte, utan framgång. Ni kommer att förstöra Europa i stället.

Jag undrar ju lite vad Markov tänker på (eller med). Problemet med att klumpa ihop en hel kontinent (Europa) på detta sätt och anklaga dom för att vara fobiska mot Ryssland är ju att Markov på sätt inte skiljer sig märkbart än de (i mitt tycke imaginära) fiender han anklagar för fobier. Om Markovs uttalanden skall tas för något annat än förvirrad gubbes fantasier (vad jag vet finns det ingen trovärdig och oberoende kunskap om var ryssar i allmänhet tänker kring detta) så berättigar det ju fobier mot Ryssland. Om nu Markov har något personligt emot 1980-talets främste ubåtsjägare Carl Bildt kan de la göra upp om detta efter några stadiga glas vodka på lämplig sunkhak istället för att dra in några hundra miljoner människor i sammanhanget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s