GAIS 2-0 IFK Värnamo

På otursdagen kunde GAIS råna ett ineffektivt IFK Värnamo, som inte tog ryktena om mutor på bästa sätt, på tre poäng. Det är som bekant poängen som räknas men sett till spelet och avsluten var det inte mycket i övrigt som går att bygga vidare på. Med tanke på spelarnas till synes dåliga fysik och allmänkondition kanske det är lika väl att gå in i försäsongsträning nu och bygga för nästa säsong. Om spelarna är allt för slitna för att fullfölja matcherna kommer det i vilket fall inte göra någon större skillnad från nu men har måhända positiva effekter på lite sikt.

Nu kanske jag inte skall överdriva. GAIS inledande minuter var faktiskt inte fullt så smärtsamma att betrakta. Det tycks vara så att GAIS i alla fall klarar av att börja matcherna helt OK. Som jag förstått det var matchutvecklingen inte olik den mot LSK, som jag emellertid missade. Skillnaden var att denna gång ramlade det sena slumpmålet, med ett grönsvart perspektiv, ner i rätt mål. En kombination av dålig kondition och/eller inställning samt en fallerande försvarsorganisation medförde emellertid att försvaret av ledningen var något av en pina att betrakta. Jag har sagt det förut – GAIS defensiv är så pass instabil och rollfördelningen mellan lagdelarna så osäker att GAIS fungerar bättre både defensivt och offensivt om och när mittfältarna stöter och pressar högt. Att Värnamo kunde ha en enda anfallare, som alltså på papperet var helt inboxad av försvarare och mittfältare, i Cederqvist som kunde komma till fem avslut för seriens näst sista lag (och då är det ens tveksamt om Brage skall räknas som ett lag som deltar i serien) i en bortmatch mot vad som på papperet är ett lag på den övre halvan, säger en del. SvFF:s statistisk för matchen säger 7/4 i skott/på mål för GAIS och 17/6 för IFK Värnamo.

I och med att GAIS råkar göra mål. Målet kan måhända ses som tursamt men är samtidigt ett exempel på sagda resonemang. En försvarare bland gästerna spelar en lång sidledspassning en bit utanför straffområdet. Malkolm Moenza är framme och hugger, tar tag i bollen och sätter den i mål. Dåligt kommunikation och felslut som gästerna bjöd på låg förstås bakom målet. Men Malkolm var där, han regerade och utnyttjade misstagen och han gjorde mål. Lite mer rörlighet och angrepp och vi hade kunnat utnyttja deras misstag mer. När det gäller anfallarna så måste jag i alla fall säga att Linus Tornblad numera i alla fall ser ut att tycka att fotboll är rätt roligt när han får bollen. Insatsen utan boll är la emellertid fotsatt en källa till missmod för grönsvarta betraktare.

Ett rätt tidigt mål kan ju tyckas vara bra men för GAIS spel är det något av en dödskyss. Följande timmen var en pina att betrakta. Det är sällan jag är så missnöjd och lätt deprimerad när GAIS leder. I fredags så upplevde jag matchen som om det var GAIS som låg under, inte tvärtemot. Att Värnamo försökte, och också i viss mån skapade, chanser som de sedan mirakulöst sumpade eller vi räddade undan är ju inte precis något man tar för givet. Att vår målvakt var bättre var i slutändan avgörande. Om födelsebarnet Tommi Vahio hade stått i deras mål och deras målvakt i vårt hade matchen troligen slutat 0-4. Måhända var den onda demiurgens plan att dra ut på den förlorade segern till sista minuten för att göra besvikelsen så stor som möjligt. Tydligen fungerade det bra mot LSK i det avseendet.

Men istället var det alltså så att det var gästerna som återigen bjöd till. I samband med en GAIS-hörna i 88:e minuten fubblar deras målvakt med bollen när han försöker komma ut, bollen ramlar ner till Marcus Översjö, för dagen mittback, som bankar upp bollen i mål från nära håll. 2-0 och segern är (nästan) kassaskåpssäker.  Jag kan låta axlarna sjunka ner, dra en djup suck av lättnad och känna hur anspänningen och den påtagliga irritationen glider ut ur kroppen. I alla fall för en stund – på torsdag skall jag se GAIS förlora mot Hammarby – ett lag som har så pass mycket resurser att de omöjligen kan vara så dåliga som de faktiskt är. Till eventuella grönvita läsare – på torsdag vänder det!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s