IK Brage 0-4 GAIS

Jag är som vanligt en dålig, och allt sämre bloggare. Efter att ha missat Assyriska-matchen på grund av att TV4 Sport fintat bort mig, och jag slängt mig på cykeln för att hinna hem i tid, var jag mestadels nervös över att det även denna gång skulle vara så att jag missförstått kanalens intentioner. Dessutom så har en genomgång av matchen mot FFFFFFFF fallit bort då jag helt enkelt var för lat för att skriva någon och tiden har nu passerat bäst före datum på en sådan. Slutligen har jag dåligt samvete för att jag inte var i Borlänge. Hade gärna tagit tillfället i akt och bevittnat Domnarvets Jernverk och andra kulturhistoriskt intressanta miljöer, såsom shoppinggallerian Kupolen. På grund av diverse familjerelaterade teknikaliteter så var detta emellertid inte möjligt. Avgå mig och all heder åt GS, speciellt Hasardspels-Tomas val att stå i bar överkropp bakom vårt mål i första halvlek kan ha varit den avgörande faktor som fick Bragespelarna att tappa fokus och missa mål i första!

Allt talade för en GAIS-seger innan match och med sakernas inneboende grönsvarta dialektik var en förlust att vänta. GAIS hade tagit nio poäng på de senaste fem matcherna mot Brages enda. Dessutom präglas klubben som synes av interna problem, både inom laget och klubben i sin helhet. Bland annat skall Conny Karlsson, den SM-guldvinnande, äldre tränaren som givetvis inte bor på orten, inte varit på plats i någon överdrivet stor utsträckning. Dessutom kryddades tidningsläsandet på av rapporter från Hammarby-folk om Dulee Johnson som återgavs i det Radio Grönsvart, som jag för en gångs skull han lyssna på innan det blev mer eller mindre inaktuellt. Johnson, som chockerande nog bara hunnit bli 28 år ung, skall enligt rapporten setts hängande vid en Jack Vegas-maskin på en kinakrog bara timmar innan matchstart mot Hammarby för några omgångar sedan. Sådana Järtecken pekar knappast i rätt riktning för det lag som på ett lite dls-artat sätt utsett sig självt till hela Dalarnas fotbollslag. Samtidigt ångar Dalkurd på i Division 1 Norra och det är möjligt att det blir ett skifte dem emellanåt i höst.

Taskig moral och gruppdynamik må bidra till Brages dåliga form och resultat men den är inte sämre än att hemmalaget försökte, och även tog, kommandot i början av matchen. En bidragande orsak till detta, vilket jag erfor från kommentatorn, kan ha varit att GAIS åkt upp med buss till matchen på morgonen. En viss tröghet, som inte synbart verkade bero på oförmåga eller dålig inställning, präglade i hög grad den första timmen av matchen och kan rimligen härledas till detta. GAIS verkade inte riktigt orka gå upp i en press som de ville och detta skapade en del utrymmen och möjligheter för Borlänge-laget. Trots att Richard Spong var på plan och krigade på, i en vinnande innermittskombi med den kreative Andreas Drugge, kunde Jack Vegas-stjärnan från Liberia finna mycket ytor strax framför vår backlinje initialt. Endast med lite tur och skicklighet från Tommi Vahios sida kunde GAIS hålla sig kvar i matchen under den första kvarten. Som tur var förenades en närmast gaisisk oförmåga att göra mål på sina chanser i början av matchen med en total brist på attityd och inställning nog att hämta upp ett underläge hos hemmalagets spelare.

Istället var det alltså GAIS som tog ledningen. I ett omställningsläge drog Joel Johansson ned för högerkanten och slog en boll längst med marken rakt in i straffområdet. Drugge slänge sig efter bollen men kunde inte stöta den i mål. Bortom honom kom emellertid Adam Eriksson, idag på en vänsterytterposition, och kunde skjuta bollen i mål. 1-0 till GAIS och efter det skulle det snart visa sig att gästerna skulle komma ut på topp. Först följde emellertid en halvtidsvila med sedvanliga reklampauser.

I andra halvlek var GAIS bättre i spelet och kunde etablera lite mer anfallsspel. GAIS hade bland annat några farliga hörnor som tyvärr inte resulterade i mål. GAIS var  nu det bättre laget, och resultatet från första halvlek började se lite mer ”rättvist” ut, men GAIS resultat handlar inte så ofta om ”rättvisa” och en del nervositet följde. När så GAIS fick sitt andra mål skulle botten gå ur Brage totalt. Våra spelare väggade sig fint fram genom hemmalagets försvar och Andreas Drugge gjorde 2-0 genom en tunnel på målvakten strax efter en timmes spel. Målvakten fortsatte sedan på en inslagen väg mot förnedring en kort tid senare. Han drog ner en Joel som föll mycket enkelt i jakten efter en boll som han troligen aldrig skulle ha hunnit ifatt. Återigen börjar domar gå GAIS väg. Det tycks som att GAIS sex år i allsvenskan haft ett visst inflytande på SvFF som nu sänt ut ett påbud till landets domare att GAIS inte skall behandlas styvmoderligt – i alla fall är det en konspiratorisk tanke (notera exempelvis att Brages två avstängningar gällde denna match och inte senare, med hänvisning till någon klämdag) som far igenom min skalle medan Drugge stregar upp och, därefter, skjuter in 3-0 till GAIS bakom någon stackars juniormålvakt.

Efter detta handlade det mest om att kontrollera matchen och de grönsvarta (eller röda, då de spelare i bortaställ) spelarna ägnade mer tid åt att hålla i och bolla runt bollen än att försök bryta igenom. Med tanke på att Brage var både numerärt och mentalt decimerade var detta tillräckligt för att både säkra resultatet och dessutom utöka ledningen till 4-0 genom ett nickmål av Joel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s