GAIS 1-0 Hammarby IF

Så fick gröna raketer stiga mot skyn, även om det inte var något som jag märkte framför televisionsapparaten. En skön och i ett antal avseenden välförtjänt seger. Även om det skall sägas att Hammarby i långa stunder under framförallt var det spelförande laget. Att ha bollen mest vinner emellertid inte nödvändigtvis matcher och en eloge skall även kunna delas ut för ett gott försvarsarbete. Innan denna match, i en senkommen reflektion kring föregående seger (två i rad!), så undrade jag om inte GAIS mittfältare skulle börja pressa över hela banan, då jag inte kunde se hur de skulle klara av att hålla en linje. Så fel jag hade! GAIS försvarade som lag betraktat förnämligt under i stort sett hela matchen.

Två band av fyra grönsvarta spelare som täckte upp och gjorde det svårt för ett, ärligt talat, lite fantasilöst och trögt gästande lag i det där bortastället som man nu nästan börjat utveckla lite positiva känslor kring. Initialt oroade jag mig kanske framförallt för att Hammarby, som enligt rapporterna (däribland en kollega) skulle vara bra på kanterna, skulle springa förbi Calum Angus och Mirza Mujcic och lämna dem på efterkälken och därigenom riva upp hela GAIS försvarslinje. Så blev sällan fallet. Även om Mirza vid några tillfällen gjorde felbeslut och, i början av matchen, tenderade att hamna för långt in i banan och glömma bort sin kant, så måste man ändå säga att det var en rejäl förbättring mot förra gången, då han orsakade en straff och därefter blev utvisad. Angus var samtidigt något av en gigant på andra kanten och med två stabila och nickstarka innerbackar i Andreas Augustsson och Björn Andersson som stod upp mot motståndarnas ofta rätt småväxta och veka figurer fanns det sällan så värst mycket att oroa sig för. De största anledningarna till oro var nästan deras dåliga, och frekventa, hörnor som hamnade så snett och vint att de helt enkelt var svåra att förutspå. Dessutom kom yttermittfältarna ofta ner och hjälpte till på ett föredömligt sätt, vilket medförde att ytterbackarna inte blev lämnade åt sitt öde.

Framåt hade detta som konsekvens att det mestadels blev snabba omställningar på Joel Johansson och Mommo. Joel slet som ett djur och vann flera gånger bollar som tycktes förlorade genom att pressa motståndarbackarna, sig själv och planens linjer till det yttersta. Tyvärr så fick han allt för ofta för mycket tid att tänka och siktet var inte väl inställt. De flesta avslut gick långt över och utanför. Mommo arbetade hyfsat som target med ryggen mot mål men hans förmåga att passa vidare är, som oftast, rätt begränsade. Det blir oftast pösiga småpassningar som snarare fångas upp av motståndarnas mittfältare än når rätt adress.

I andra halvlek kunde GAIS lyfta upp sig lite och kunde emellanåt visa upp ett både effektivt och vackert passningsspel i hyfsad fart med både korta och långa bollar som satte press på gästernas försvarslinje. Den straff som vi fick i och med att Joel föll i mitten på andra halvlek var också korrekt, vilket är trevligt i sammanhanget. Att den utmärkte Andreas Drugge träffade stolpen -likt två andra avslut under matchen, inte minst när inbytte Linus Tornblad kom på en kontring i slutet av matchen – innan den studsade rätt.

Strax innan matchen hade min laptop behagat kollapsa fullständigt så det var förbannad tur att matchen gick på televisionen och inte var något som jag fick se på annat sätt. Det är la typiskt att ingen glädje är oblandad.Som tur är går även nästa match på teve fyra sport. Lite mer orolig över matchen efter det, någon irriterande konferens eller liknande den helgen. Hoppas jag kan komma undan på något sätt. Jag har emellertid allt mer dåligt samvete för mitt undermåliga gaisande i och med att jag sitter här och gnäller. GAIS som är så snälla att sända mig matchbladet inför varje hemmamatch och allt. Nå, jag försöker jobba på framtida generationer. Min tvååriga dotter känner igen GAIS sköld – ser matchprogrammet och säger ”pappa”- samt satt i soffan och sa ”heja gajs!” innan min bättre hälft tvingade henne i säng.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s