GAIS 1-3 Östersunds FK

GAIS förlorar en match och folk är upprörda. Ja, även jag är upprörd när GAIS förlorar (och sparkade lite obetänksamt på en stol i samband med 3-0) men denna gång verkar vreden ha gått över alla breddar. Saker har slängts ner från läktarna och så vidare. Detta kanske inte jag kan förstå, eftersom jag är en jordbrukare enligt districtline, men nog tycker man att supportar skulle vara lite mer härdade än så. Än är inte säsongen förlorad, för att göra en parafras på den polska nationalhymnen.

Östersunds FK har ett samspelat lag och en för svenska förhållande udda spelidé och till synes mängder av självförtroende. Vad hade då GAIS kunnat göra annorlunda? Det första är så banalt att jag knappt vill skriva det. GAIS kan inte gå ut och inte förstå att matchen börjar när domaren blåser, inte när motståndarna gör sitt första mål inom fem minuter. Väldigt få spelare på plan var med och spelade för förra året men på något sätt kan en sådan inställning sitta i väggarna. Jag har inte orkat titta på repriserna noga nog för att vilja peka ut någon skyldig och jag vet inte heller om någon enskilt skall belastas. Att tre hemmaspelare står likt statister från The Walking Dead kring målgöraren är inte bra och är ett system, snarare än individuellt, problem. Att gästerna var fina nog att inte backa och bilda en köttmur i 85 minuter, som vissa andra lag GAIS förlorat mot, skapade förvisso en del chanser för GAIS att nyttja sina anfallsstyrkor, men bidrog också till problem på annat håll.

Det andra felet är den balans på mittfältet som GAIS hade. Jag har emellanåt en dröm om att Jeffrey Auybunn skulle kunna verka som en grönsvart Pirlo (en personlig favoritspelare) men det kommer inte att fungera i partnerskap med Andreas Drugge. Vi har en verklighet som vi, även om vår tolkning av den inte är perfekt, att förhålla oss till. Någon av dessa måste bort eller flyttas på för att GAIS skall kunna vinna bollar. Avståndet gentemot backlinjen blev väldigt lång och att GAIS skulle göra försök att vinna matchen åter gjorde inte detta problem mindre. Detta blev extra tydligt på grund av motståndarnas uppställning, då det emellanåt kunde bli väldigt trångt på mittfältet och ingen som klarade av att vinna boll och när Jeff blev svartepetter med bollen och andra rörde för lite på sig så är det kanske inte så märkligt att slöa bollar fastnar på motståndarspelare som sedan hade en hel del ytor framför sig att laborera med, och lagkamrater att leka med.

Jag undrar om detta inte var en kraftig underskattning av motståndarna från Askebrands sida, som trodde att GAIS kunde vara spelförande gentemot den Jämtländske nykomlingen och att GAIS kunde gå stärkta från kämpainsatsen mot Ängelholm. Många vill peka på inställningen, vilket jag förstås också gör i samband med det inledande målet. Jag tror emellertid att vad som framstår som en bristande inställning i första hand är ett resultat av en taktisk och spelmässig underlägsenhet, i alla fall efter 4 poäng på två föregående matcherna och i inledningen på en säsong.

Att Mirza Mujcic är så pass orutinerad att han först orsakar en straff i ett läge då det inte fanns någon som helst anledning att gå in hårt, och där efter går och får sig själv utvisad – GAIS tredje på bara fyra matcher – är ju inte heller vidare roligt att behöva betrakta. GAIS hade trots allt fram till dessa några goda chanser att komma tillbaka. Det är lätt att i ett sådant läge klaga på den unge spelaren och GAIS ungdomar. Att man behöver lätta på sin frustration är förståeligt men det är inget vi kan göra något åt. GAIS har de spelare vi har och det är bara att göra det bästa med det tillgängliga materialet. Alternativet på bänken var ju Angus, och hur mycket skit har inte han fått för snarlikt beteende under det senaste året?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s