Resa till Oxford

Jag har två egenskaper som är av betydelse i resesammanhang. För det första gillar jag inte hur det, framförallt på flygplatser, sätts upp en massa regler och tidpunkter som måste passas. Regler som jag gör mitt för att försöka följa men som andra människor glatt tycks kunna strunta i, gråta eller tjata lite, få som de vill och ofta på oss regelföljares bekostnad. Nu är inte jag på detta sätt i alla sammanhang, men i samband med resor blir jag irriterad över att jag skall följa regler samtidigt som jag saknar egentlig makt över situationen. För det andra är jag sparsam. Detta medför att jag bokade ett flyg till Heathrow som avgick, eller skulle ha avgått, kl 7.15.

IMG_3084På tåget – snortidigt

En önskan om att vara ute i god tid innebar att jag gick upp klockan fem på morgonen för att ta tåget till flygplatser, för ett pris som återigen gått upp i samband med att Uppsala fått ynnesten att vara ändstation i den kungliga huvudstadens pendeltågsnät. I vilket fall är jag framme vid incheckningen lite mer än en timme innan avgång. För att göra det hela lite smidigare för sig själva har British Airways, likt de flesta flygbolag, incheckningautomater. För att få ut mitt bordningskort måste jag först slå in min bokningskod, sedan mitt personnummer och sedan min bokningskod igen. För detta får jag en bit papper. Sedan får jag gå och ställa mig i en kö. Uppskattningsvis 2/3 gör som jag. Den sista tredjedelen går direkt till disken. Vi har i detta fall förvisso olika köer (när jag flög på julafton var inte detta fallet och alla som stod i kö till maskinerna fick stå i samma kö som de som struntade att stå i maskinerna, och som sedan tog upp en massa tid för andra människor som faktiskt gör som flygbolaget säger åt oss att göra). Då de var två personer för varje kö var det ändå knappast någon tidvinst att göra incheckningen innan, då 2/3 ändå är fler och har mer tid än 1/3 av de som skall flyga. Sedan när jag väl kommit till flygplanet blir det hela försenat sådär 30 minuter på grund av dimma i Londonområdet. Jag hade nog kunnat sova till sex på morgonen. Det är nog för övrigt tid att jag lär mig strunta i vad flygbolaget säger åt mig att göra. Skall la släntra in lite slött tio minuter innan avgång. Dessa verkar ju ändå få bättre service.

Nå, jag kom i vilket fall iväg och landade på Heathrow halv tio engelsk tid. Då jag redan visste att bussarna till Oxford endast tog kontanter (om man inte bokade i förväg) så var jag tvungen att gå och ta ut pengar ur en automat som, visade sig senare, gav mig en rätt kass kurs. Tur för internationella storbanker att de lärt sig lite om bondfångeri på stora flygplatser – något skall ju stackarna tjäna pengar till. På grund av denna omväg missade jag precis bussen till Oxford och fick vänta tjugo minuter på nästa.

Än så länge en rätt gnällig historia. Nu börjar det dock bli lite trevligare. Börjar snacka lite med en kille på bussen och fördriver därigenom en och en halv timma i ett rätt behagligt samtal om det gamla vanliga; väder, fastighetspriser, valutakurser och lite sånt som folk talar om när de inte har så mycket för sig och är från olika länder. Hoppar av på High Street i centrala Oxford. Där får jag första gången se några av de colleges kring vilket Universitet är uppbyggt. Stänga tegelborgar som inte gör mycket för att verka inbjudande. De jag kan se från High Street, såsom All Souls som jag besöker dagen därefter, har inte ens någon liten skylt som förkunnar vad huset heter.

IMG_3085

Boende i Oxford


Efter lite trubbel med att fatta vilken buss jag skall ta för att komma till där jag skall bo. Jag släpps in av min hyresvärds flickvän Lynn (de är båda i 50-årsåldern så termen girlfriend kanske är lite märkligt i mina öron) i ett typiskt engelsk hus av tegel med blå dörr. Peter, som min hyresvärd heter, kallades bort på ett viktigt möte i London och kunde inte närvara. Lynn, som arbetar för ett förlag som ger ut böcker i African Studies, bjuder på kaffe. Hon måste vidare och jag får en nyckel.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s