dls 0-0 GAIS

Ett derby som så många andra. Utan att kolla efter så torde oavgjort vara det vanligaste utfallet i matcherna mot den lilla satan under denna allsvenska sejour. En sejour som nu sjunger på sin svanesång. Av denna anledning fanns det inte heller någon grund för derbydiarréer och andra utfall av oro. Ja, i alla fall för mig som inte kan uppleva händelsen på plats så förlorade även ett derby – som egentligen skall ha en betydelse i sig självt – lite av sin vikt. Memma försökte hetsa upp mig med att sända över en bild på småpukarnas tifo, som jag själva ignorerat genom att titta bort men utan någon större effekt (jag har då så gammal mobil att bilden inte var vidare tydlig). Således präglades min upplevelse av ett visst illamående som inte ackommoderades med den sedvanliga magknipet.

Däremot upplevde jag andra känslor i form av en skiftande ilska och irritation. Förut har jag irriterat mig på att spelarna varit så pass kassa och inte gett allt och genom sin bristande inställning dragit ner klubben mot superettans avgrundsdjup (för vem vet när fallet stoppas?). Men det har alltid funnits en brasklapp som bygger på tvivlet att spelarna kanske helt enkelt är så dåliga. Att de i ett derby – om än mot ett likaledes relativt misslyckat dls, vars storsatsning knappat burit frukt – samtidigt kan göra en fullgod kämparinsats (även om det kanske brister i andra avseenden) gör närmast min underliggande irritation större. Om nu spelarna kan kämpa en match, varför har de då inte kämpat i några till? Chansen att klara sig kvar eller i alla fall nå en kvalplats har ju funnits kvar till relativt nyligen, även om jag gett upp. Om nu spelarna agerat som professionella och verkligen slitit för sin lön så kanske vi inte hade behövt befinna oss i denna position?

Det är samtidigt lätt för mig att säga. Jag, likt troligen de flesta andra som inte är fullständigt blinda för betydelsen av relationer i arbetslivet och annorstädes, har varit med om situationer där ett dåligt arbetsklimat eller -förhållanden medförd en rätt hafsig inställning till det arbete som någon annan betalar för. Man kanske kan tycka att de som är så privilegierade att de får leva på att spela fotboll skulle kunna ignorera detta. Så är emellertid inte fallet.

Framtida grönsvart ledning måste – utöver bättre ekonomiska beslut – måhända också se över vilka bedömningar som görs av personers beteende. Fotboll är en lagsport och det är som lag vi till synes har brustit denna säsong. De flesta av oss som är någorlunda torra bakom öronen minns den betydelse som tillskrevs Simon Slöfors och Kasse-Lasse anno pissmisär 2000. Som fotbollsspelare sett skulle de kanske skrivas upp bland de första vid lagurtagningen men som människor – då och där – borde de kanske inte ens suttit på bänken. Nu är det inte tvunget fråga om att GAIS behöver koncentrera sig på att anställa spelare med en viss personlighetstyp. 11 skitstövlar fungerar utmärkt om de är fråga om skitstövlar som trivs att arbeta ihop (och ägnar sig åt fotboll snarare än knarkhandel och trafficiking). Däremot måste spelare som skär sig med gruppen och skapar missämja inte värvas. Ingen människa är perfekt och alla kan nog bli destruktiva i fel sammanhang men nog är de ur dessa ”mjuka frågor” som katastrofen som vi sett på fotbollsplanen emanerat?

Nå, nog om detta. GAIS gjorde den acceptabel insats och släppte ju i alla fall inte in några mål. Dime Jankulovski gjorde några paradräddningar och även om det var dls som pressade på för seger under stora delar av andra halvlek så hade ju GAIS i alla fall några vettiga avslut, vilket man tyvärr inte kan säga att man sett i alla matcher tidigare. En poäng kommer emellertid inte att göra någon skillnad, så utanför derbybubblan är det ännu en besvikelse.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s