Malmö FF 2 – 0 GAIS

Då jag följde matchen via radio kan jag endast lämna en känslomässig sammanfattning av matchen. Jag förväntar mig en utförligare rapport av andra, inte minst Peter som ser en av sina få matcher. Kanske behövs ett öga utifrån för att göra en mer rättvisande bedömning om exakt hur dåliga GAIS anno 2012 är (post-ed.: En riktig urusel match, tydligen. Se även kommentar till detta inlägg).

GAIS tycktes börja matchen på ett godkänt sätt. Att Linus Tornblad (på radion kallad Törnblad genom hela första halvlek) startade var något som Axén var nöd och tvungen att göra, då Ijeh var skadad, men verkade ändå vettigt. Killen är snabb och lyckades hota hemmalagets backlinje flera gånger under första halvtimmen. Under den perioden var matchen ännu öppen och MFF gick framåt med intentionen att sätta press på GAIS. Efter att vi därefter släppt in två mål behövde inte MFF chansa länge och löpytorna torde ha försvunnit. Efter en halvtimme blev det svårare och han tycks haft svårt att vinna några dueller, utan förlorade mot Daniel Andersson. Efter en halvtimme var nämligen matchen i stort sett över, i alla fall när det lag som ligger under heter GAIS och året är 2012. Vi har inte gjort mål sedan maj och det verkade inte aktuellt att vi skulle göra det denna gången heller.

När jag hörde på radioreferatet upprepades gång efter annat fraser likt ‘GAIS anfall stannade på en Malmöförsvarare och de kan nu ställa om’. För att göra mål måste laget komma till avslut och det verkade mycket, mycket svårt för GAIS att göra det under matchen. Nu i efterhand har jag gått in på svenska fotbollsförbundets hemsida för att undersöka. Det visar sig att GAIS har två avslut, inget på mål, under hela matchen. Tornblads avslut efter tre minuter innanför straffområdet är alltså det enda egentligt farliga som händer, då Jakob Olssons skott är långt utifrån. MFF har 16 avslut, av vilka fyra är på mål. Det senare är kanske inte så imponerande men jag gissar att detta beror på att även MFF:s anfall ofta stannade på försvarare. Skillnaden var att GAIS var så nedpressat att MFF fick tillbaka bollen och en ny chans, och sedan ännu än, innan GAIS kunde komma i närheten av något bollinnehav.

På sidan som räknas (om än inte lika mycket som förr) så kommer förstås ursäkterna att Malmö FF är en svår bortamatch och något som vi inte kan förväntas vinna. Förvisso är det så men nu har GAIS haft åtta svåra bortamatcher denna säsong och tagit tre poäng. Det är ingen idé att resonera så länge. GAIS har inget att förlora borta det måste spelas för att vinnas, då det belönar sig dåligt att försöka vinna en poäng i den situation som GAIS nu befinner sig och då måste man klara av mer än två avslut mot ett lag som går för att vinna.

Det enda GAIS uppenbarligen vann var läktarslaget. Nu kanske vi istället skall börja ägna oss åt att diskutera exakt hur dåligt GAIS anno 2013 kommer att vara.

Annonser

2 comments

 1. Tack för förtroendet, Olle, men jag kan tyvärr inte prestera ett matchreferat som ens vagt påminner om din. Några reflektioner dock, efter att ha sett matchen från en utmärkt position längs långsidan:

  Inledningen var pigg och de första 20 minuterna höll man spelet väl uppe och precis som du skriver var Linus Tornblad riktigt nära att sätta 0-1 efter bara några minuter. Sedan tvingades Jeffrey Aubynn ut på grund av skada. Jag vet inte om det har något samband, men efter det föll det grönsvarta spelet totalt samman (även om ersättaren Jakob Olsson ingalunda tillhörde de sämsta spelarna). Det första baklängesmålet om rätt snabbt efter bytet. Det andra efter en halvtimmes spel.

  Jag är ingen större fotbollsanalytiker, men det verkar som om ingen vågar hålla i bollen på mittfältet. GAIS hade aldrig något eget spel och blev i princip utspelat i drygt 70 minuter. Passningsspelet var stundtals helt desperat och det fanns ingen antydan till eget spel, ingen strategi, inga ansatser till att göra några taktiska förändringar. Det kändes oerhört hopplöst, impotent och närmast uppgivet. Med några få undantag hade MFF spelat från omkring 20 minuter in och fram till slutsignalen.

  Till förmildrande omständigheter hör att GAIS tvingades till tre byten på grund av skador. Dessutom spelade försvaret rätt stabilt (vilket möjligen gör att jag tvivlar på att Rolle Nilsson egentligen kan göra så mycket med det här gänget, det är ju i offensiven det råder total kramp). MFF låg betydligt närmare både tre och fyra mål än GAIS ett reduceringsmål.

  En smula positivt också att se att Dime Jankulovski komma in en bit in på andra halvlek. Vi (jag och en polare från Malmö, som dock är bajare) konstaterade att han såg rätt gammal och stel ut när han var ute och värmde lite i halvlek, men när han väl kom in var han helt suverän och gjorde åtminstone ett par riktigt kvalificerade räddningar. Dessutom gillar jag att han tar tag i det mentala på planen. Han domderar, gestikulerar, manar på – visar med kroppsspråk och utrop att han vill ha fart på laget, få lite engagemang och entusiasm bland spelarna.

  Kanske är det just sådana ledarfigurer som GAIS behöver ha på plan mer än någonsin nu? Några som kan ta tag i det kaoset och få folk att börja tro lite på att det faktiskt är möjligt att spela bra – och att vinna.

  Tyvärr måste jag dock säga att det GAIS jag såg i går inte lär ha stora möjligheter att hänga kvar i allsvenskan. Något måste ske.

  Trevligast var att jag av en ren slump råkade hamna bredvid en trevlig gaisare på en läktare som i övrigt bestod enbart av MFF-supporters. Det är alltid skojigare att dela bitterhet och besvikelse med en olyckskamrat…

  1. Ja, då stämmer ju mitt intryck från radion relativt väl med ditt intryck från läktaren. Det där med Aybunn är ju lite tråkigt. Jag har upplevt honom som bra och nyttig när han väl har spelat. GAIS har haft lite otur med att han varit så pass frånvarande – vilket i och för sig kanske är något man får ta med i beaktande när man tar in en spelare som närmar sig slutet på sin karriär. Tror att hans närvaro på innermitt i något fler matcher hade kunnat ge oss en handfull poäng till som hade varit bra att ha i nuläget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s