Syrianska FC 2 – 0 GAIS

Fredagens match i Södertälje måste betraktas som något av ett lågvattenmärke i modernt gaisande. En solklar hemmaseger mot ett trött och uddlöst GAIS var ingen rolig batalj att betrakta som en i de rättrognas skara. Jag har gått och funderat på när GAIS fyllde mig med så mycket hopplöshet senast. Kanske när Wanderson betecknades som illegal skyttekung på grund av utgånget arbetstillstånd, då jag verkligen gick runt och kände mig febrig. Då fanns det emellertid mer hopp än nu. Egentligen innehöll ju alla säsonger i allsvenskan utan just föregående perioder då jag kände hopplöshet. Då var hopplösheten i första hand kopplat till resultaten till planen. Nu så är det hopplösa prestationen sammankopplad med den ekonomiska som hänger likt ett damoklessvärd över våra huvuden.

Kung GAIS lever i konstant fara.

Dagen började lite bättre än vad den slutade. Som det dumhuvud man är finns det ju trots allt alltid chans till ett positivt slut. Efter att från mitt kontorsfönster (Hasardsspels-Tomas poängterade flera gånger att jag inte har något jobb utan är en skattemedelssugande parasit på samhällskoppen, så jag får inte kallade det min arbetsplats) noterat det nyckfulla värdet med ömsom störtskurar och ömsom solsken begav jag mig iväg och tog tåget in till Stockholm. Puben på stationen hade höga priser (vilket inte är några problem för Hasardsspels-Tomas som lever gott på bekostnad av baltiska spelmissbrukare) och en liten trio satt redan samlade i ett litet annex till puben i fråga. Med tiden strömmade emellertid folk till och vid tiden för avfärd med pendeltåg till Östertälje så kom den grönsvarta massan upp i ett respektabelt antal. Vi lyckades även sälja av en t-shirt till en gaisare som var på väg hem till Göteborg och av en slump stötte på oss efter att krämar-Martihn (GS-medlemmar som heter Martin eller Tomas eller motsvarande behöver nog byta namn för att bringa en viss ordning) kommit fram med en trunk med varor. med några öl och den fantastiska försäljningsframgången började planer smidas på att ta över små lokaler på platser likt centralstationen och Arlanda där vi kan börja lura turister att köpa GS-souvernierer till hutlösa priser tillsammans med sponsrande Åbro på burk.

Södertäljes arena (eller vad den nu heter) är ingen direkt upplyftande plats att besöka där den ligger inklämd mellan en ishockeyhall, ett Coop forum med parkeringsplats och en motorled. Fulast i Sverige är kanske att ta i men den är definitivt med och tävlar i toppen. Publiken, som förutom oss alla var samlade på den enda läktaren med tak, var inte många till antalet. Det skall dock sägas, till Syrianskapublikens försvar, att även om de inte har någon egentlig klack så blev det uppenbart när målen kom och segern närmade sig att de inte direkt har några marginalåskådare som är del för att ta del av gratissprit och sola sig i glansen av fotbollsklubben som kan vara fallet med en del Stockholmsklubbar och andra poplag. Alla på hemmaläktaren verkade helt enkelt bry sig på riktigt om Syrianska FC, vilket i alla fall jag måste respektera.

Det spelades en fotbollsmatch också. GAIS var trötta. Peter Ijeh, som fick börja från start, var mer en ikon för sin forna klubbs supportar (de hade en banderoll) än en tillgång för GAIS. Med en trött gamling som är en utpräglad straffområdesspelare så kunde inte GAIS hota på djupet. Spelarna verkade ovilliga att stå för några löpningar utan boll och kantspelet var fullständigt obefintligt. GAIS ”anföll” istället genom att lite planlöst passa runt bollen på offensiv planhalva tills dess att någon tappade bort den. Förvisso hade GAIS ett bra bollinnehav och några stapplande försök till intentioner under senare delen av första halvlek men det var också allt. Jag skulle kunna gå in på några detaljer men det är helt enkelt för smärtsamt.

Resan hem var som ett begravningsfölje. Jag har faktiskt varit på begravningar som varit lättsammare än den resan. Då har det förvisso varit fråga om gamla människor som levt sitt liv och där döden kanske till och med kommit som en befrielse. Alla har emellertid varit yngre vid frånfället än GAIS. Det krystade och begränsade konversationen gick mest ut på att någon (jag) fick ett litet ryck och talade om hur dåligt något var (ekonomi, spel, spelare) tills det rann ut i sanden eller tills någon annan bad personen att sluta prata om det för att det är så förbannat smärtsamt att ingen vill höra. Hasardsspels-Tomas har i alla fall lovat att ta över en av Usama bin Ladins gamla grottor och gömma sig tills det blir bättre – som det skulle hjälpa…

2 kommentarer

 1. Oj, det låter riktigt dystert. Ändå är ju ett pendeltåg inte ett euforiskt nöjesfält i vanliga fall heller. Inte heller 762:an från Scaniarinken eller AXA, som den nya sponsorn heter. Råg i ryggen, kli i röva, säd i k-ken, som man säger.

  Själv satt jag i en never-ending regnskur på väg mellan öst och väst, svärande över våra lamadjur.

  Man kan förundras över hur f-n spelarna kan offra tid, åka 90 mil och vara så otaggade eller omotiverade. Bara spela av 90 minuter. Fotboll är obegripligt. På torsdag skall jag, på plats, kolla om GAIS lärt sig något av utflykten till kebabsvarvarnas Mecka. På måndag väntar sedan Allas favoritlag på att få nita oss. Får OAnderson en varning på torsdag, är han avstängd. Det blir nervigt att vara på Ullevi.

 2. Usch vad dystert allt är nu igen.
  För ett år sen var vi gaisare euforiska, även om den usla ekonomin fanns i bakhuvet.
  Nu finns noll att glädjas åt.
  Förmodligen blir det en pinne, på sin höjd, mot giffarna, faen trot sa rellingen.
  Sen är ju, gud förbjude,risken stor att vi blir rejält tilltufsade av blåvittuschlingarna, som är dödssugna på revansch från förra året.
  Kan bli 0-3 eller värre.
  Skadeskjutna möter vi sedan, innan uppehållet, AIK och där ny förlust.
  Ingen rolig sommarsemester väntar alla gaisare, spelare eller supportrar.
  Fy faen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s