GAIS 0 – 0 Djurgårdens IF

Efter en svag insats mot Åtvidaberg så hade jag begränsade förhoppningar på en vändning mot Djurgården hemma. Det blev som jag befarade och endast under den sista halvtimmen, då gästerna fått en spelare utvisad, visade GAIS lust att verkligen vinna matchen. Ett par goda ingripande av Djurgårdens nya målvakt förstörde emellertid dessa chanser. Under första halvlek var det istället Henri Sillanpää som räddade GAIS från DIF:s aggressiva spel.

22. H. Sillanpää;

2. R. Ekunde, 13. C. Angus, 17. E. Johansson, 20. K. Gustafsson;

7. J. Olsson (83′ 9. P. Ijeh), 29. Romario (61′ 31. M. Gustafsson), 6. R. Ayarna (70′ 22. J. Aubynn), 27. M. Celik;

22. E. Bassombeng, 25. W. do Carmo

Under stora delar av matchen överraskar gästerna vårt GAIS med en med tiden allt mer aggressiv press och ett sammanpressat lag. GAIS har sällan chanser att lugna ner sig och försöka bygga upp något spel, istället blir det mycket av långa bollar på Eric Bassombengt som, återigen, ägnar stora delar av matchen av att befinna sig offside. Egentligen borde inte ett gästande lag kunna komma till Gamla Ullevi och spela ett sådant spel mot en grönsvart förstauppställning som innehåller både tekniska och snabba spelare. Jag har funderat mycket över var felet ligger utan att komma till något definitivt svar.

Jag är av uppfattningen att många gånger är det som uppfattas som oro eller bristande inställning resultatet av en taktik som inte fungerar, att något – som kan vara svårt att sätta fingret på – fallerar. Jag skulle vilja peka på några sådana brister. Det främsta problem jag ser är centrallinjens sammansättning som inte verkar fungera. Urtolkare av den senaste, och tidigare, matcher har vela peka ut olika syndabockar och försvara eller ursäkta andra bland Wanderson do Carmo, Romario och Reuben Ayarna. Min uppfattning är att a) Wanderson kommer för högt upp och blir bortmarkerad, b) Romario brister i försvarsspelet och har svårt att spela sig ur situationer och c) Ayarna klarar inte av att agera defensiv mittfältare utan understöd. Alla dessa problem kan förklaras som personliga tillkortakommanden eller som ett resultat av positionsfel.

Troligen är det lite av både och – om problemen löses bäst med lite samtalsterapi, ett eller ett par spelarbyten, eller taktiska omdisponeringar är svårt att sia om. Wandersons bollbehandling har inte varit den bästa och av erfarenhet vet man ju om att han ibland har sina svackor, vilket kan gå över när som helst. Samtidigt skulle jag vilja se honom komma med mer fart och rättvänd för att kunna fördela bollar mot övriga offensiva spelare. Detta kräver att han kommer längre ner i banan och söker ytor på ett annat sätt än idag. Jag skulle gärna vilja se Romario lyckas men det tycks mig allt mer som en förhoppning som inte kommer att infinna sig. Hade det inte varit för Wanderson hade han måhända fungerat som en tia men då han jämförs just med Wanderson och ingen annan, säg Anatoli Ponomarev, är det inte någon jämförelse som kommer att falla till Romarios fördel. Några har påpekat att han försökte så gott han kunde och att han tappade bollen i mittcirkeln under matchen berodde på att det inte fanns någon att passa till. Så må vara fallet men en av två mittfältare skall inte lösa sådana problem med att dribbla runt på små ytor på mittplan. Jag har haft ett stort förtroende för Ayarna sedan den där regniga debuten mot AIK på nya Ullevi och jag är inte villig att lämna ut honom men något måste göras. I nästa match i Helsingborg kan det vara på sin plats med en försiktigare laguppställning och Jeffrey Auybunn tillsammans med Ayarna eller Markus Gustafsson kan vara värt att överväga.

GAIS anfall bestod som sagt av att Eric Bassombeng sprang offside. Att han fortsätter med detta är faktiskt märkligt och när vi är så pass pressade långt ner i banan och samtidigt inte kan få ut något av en så snabb spelare är minst sagt märkligt. Det blev emellertid lite bättre i andra halvlek när han mer aktivt sökte en yta bakom ytterbackarna. Med en sådan ursprungsposition är han inte lika benägen att hamna offside, blir svårare att hantera och breddar dessutom GAIS anfall. Redan i ett tidigt skede skrek jag till skärmen på O’Learys Muppsala, där jag satt med den yngre av bröderna M&M och två av hans djurgårdsvänner (om nu sådana människor nu är förmögna till vänskap), att Basse måste byta position med Jakob Olsson mer, men fick inget gensvar. Inte ens min sms-appell till memma om att han borde hoppa in i andra hjälpte (något om att han precis avslutat sin andra pausöl).

Försvarslinjen – speciellt mittbackarna och målvakten – fungerar i det stora hela acceptabelt. Tyvärr brast emellertid både Richard Ekunde, som såg ovanligt långsam ut, och Kenneth Gustafsson när motståndarna kom med lite mer fart. Det smärtar mig att behöva skriva det men måhända är det så att statymodellen från Hindås nu har passerat zenit i sin grönsvarta karriär, efter ett utmärkt 2010 och fullt godkänt 2011.

Mervan Celik har hittills inte nämnts i denna matchrapport. Det kortvariga utlandsproffset, som ömsom dansade ömsom agerade panelhöna en vintermånad i Glasgow, agerade ungefär som de flesta av GAIS kreativa och tekniska stjärnspelare. Det var emellertid Mervan som visade vägen efter en timme och agerade på det sätt som GAIS vann många av sina matcher under förgående säsong. Med en övertygelse om att vinna bollen rusade han fram från egen planhalva och fälldes i hög fart på ett tämligen ogenomtänkt sätt av Djurgårdens Sjölund. Denne fick sitt andra gula kort och GAIS kunde spela resten av matchen med en man mer, vilket mycket väl kunnat ge en seger (om än kanske inte så välförtjänt sådan). Det är genom att ta, inte försöka ta, bollen och rusa på framåt – och i bästa fall bolla över Wanderson som kommer fram mot mål med lite ytor framför sig – som GAIS vinner matcher.

Annonser

2 kommentarer

  1. Glimrande berättelse om resan till Åtvid. Du bör ta kontakt med Offside. De behöver en vankelmodig supportervinkel – tycker det perspektivet saknats hittills.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s