Gefle IF 1 – 3 GAIS

Så fick även jag uppleva en grönsvart seger, vilket var väldigt länge sedan. GAIS hade övertaget i en match som hade det mesta – straffspark, utvisningar, dribblingar, kamp och filmningar på ett närmast fullsatt Strömvallen under en vacker lördagseftermiddag.

Resan till Gävles gick med privatbil. Fem gubbar trängde ihop sig när den femte gubben – undertecknad – trängde in sig efter en kort paus vid Muppsalas kanske mest deprimerande korsningar; Vaksalagatan/Tycho Hedéns väg (gamla E4:an). Tur att nya bilar har sån där luftkonditionering.

I Gävle han vi med en kort runda på ett ställe som såg ut som att du kunnat ligga vid Angereds torg men som tog 68 spänn för ett glas Starobrno! Det är dyrt att dricka i småstäder var ett samtalsämne när vi mötte upp med några andra rättrogna i exil. Kontrasten mellan Gävles närmast parodiskt fula torg och Strömvallen, vackert beläget mellan Gavleån, Villastaden och Konserthuset kunde nästan inte bli större. Att betala 68 spänn för en öl hade varit mer berättigat på den senare platsen.

32. H. Sillanpää;

10. J. Florén, 13. C. Angus, 15. F. Lundgren, 2. R. Ekunde (76´5. J. Tamandi);

21. E. Bassombeng (22- R- Omotoyossi), 31. M. Gustafsson (29. Romario), 6. R. Ayarna, 27. M. Celik;

25. W. do Carmo, 9. A. Santos

GAIS inledde matchen bra och dominerande de första tio minuterna av matchen med några trevliga halvchanser – i alla fall i den mån som det gick att se från bortre änden av plan. Till skillnad mot senast tog det tio minuter för Gefles enkla men effektiva spel att komma igång och skapade därefter en del farligheter under första halvlek. En del farliga djupledsbollar kombinerades med avancemang längst med kanterna som slogs in mot två nickstarka anfallsspelare. Som tur(eller kanske inte tur) var stod GAIS bättre upp denna gång. På grund av Kenneths avstängning genomfördes en omdisponering i backlinjen som i mångt och mycket var till GAIS fördel. Gefles fördel i anfallet är att de har två killar att slå inläggen på. Kombinationen med en snabb, täckande back och en nickstark stopper fungerar inte så bra mot denna lite ovanliga anfallskombination som alltid ger yttern två alternativ. Med Calum Angus och giganten Fredrik Lundgren kunde GAIS möta upp på ett bra sätt. Det var i mina ögon ett större problem de gånger deras innermitt Chibsah dribblade sig fram mot backlinjen.

Efter en lite oroande period, då Henri Sillanpää fick göra några viktiga ingripanden, kunde så vi ta ledningen efter tjugoen minuter. En hörna från vänster av Wanderson do Carmo far genom straffområdet i maklig takt, farten sänkt en smula av Lundgren, och gick bort till Eric Bassombeng bortom bortre stolpen som bankade upp bollen i måltaket. Ledningsmålet var väldigt trevligt men kanske den enda riktigt bra insatsen från en i övrigt blek Bassombeng som inte kom till sin rätt då såväl fart som precision i inlägg och avslut (utom vid målet då) lämnade en hel del övrigt att önska.

Resten av halvleken var efter målet var lite mer av en transportsträcka och personligen var jag mest nöjd av vi höll ledningen. GAIS hade mer boll men hade svårt att få in bollen i straffområdet, där det ofta saknades folk. Något som kanske framförallt säger något om skillnaden i spelsätt gentemot Gefle som spelade på ett helt annat sätt. Medan Wanderson och även Markus Gustafsson, som ersatte den till Utrecht precis sålde Mårtensson, kampades på små ytor och försökte trixa fram genom ett samlat Gävleförsvar hade planens gigant Reuben Ayarna, stärkt av ett stort tillskott t-shirtar,  till synes all tid i världen att slå precisa djupledsbollar. En möjlighet som tyvärr inte förvaltades fullt ut av GAIS offensiva spelare som inte löpte tillräckligt i djupled eller på annat satt förvaltade de bollar de fick. Speciellt Bassombeng blev närmast bortskämd på detta sätt. I andra halvlek blev detta bättre genom att Jesper Florén började få lite kontroll på sin kant (mycket inlägg från hans sida under första halvlek) och gav GAIS en bättre möjliget att bredda spelet.

Alvaro Santos var speciellt orörlig. Något som vi måhända inte har något emot så länge han gör mål men denna gång så var avsluten inte hans starka sida. Under början av andra halvlek hade framförallt Santos flera möjligheter som inte blev mål på grund av bland annat att han kom några tiodelars sekund för sent till bollen och lägena och att foten inte riktigt var rätt inställd.

Då våra anfall under andra halvlek spelades mot vår sida av vallen började jag snart högt och ljudligt beklaga mig över detta, GAIS kan inte få så många chanser och inte göra mål och samtidigt förvänta sig att vinna matchen. En tafflig och olycklig kvittering hängde i luften, eller i alla fall härja runt i min neggiga hjärna.

Och nog fick jag rätt på ett något bisarrt sätt. Efter ungefär en timme gav deras mittback, den unge och av många hyllade Mård, en ful och mycket onödig eftersläng upp i plytet på Santos, måhända irriterad av såväl Santos spelstil som den nykomponerande ramsan ”Mård är endast hård i T(h)eorin”. Domare Stålhammar drog, efter kort konsultation med en linjeman som stod endast några få meter från situationen, upp det röda kortet.

En utvisning brukar i vanliga fall signalera att ett lag får ett tufft men på kort sikt kan det också sporra spelare att anstränga sig lite extra så långa orken håller. Detta ledde i sin tur till 1-1. En Gefle-spelare snubblade på bollen och fick en offensiv frispark. Frisparken gick mot vänstra stolproten och skulle nog gått utanför om inte Henri gått ner och sedan tappat ut bollen. Ett desperat och i flera avseenden misslyckat försök till avslut av en framrusande hemmaspelare leder till att bollen går i en hög bana över målområdet och möter upp med Dahlberg och dennes panna som i lugn och ro kan nicka in 1-1.

Efter att andra halvlek präglats av ett viss samförstånd mellan fotbollsklackarna med gemensam växelsång (SvFF – fotbollsmördare) återgick till frustration och sånger om tokiga bönder, fårskändare och annat landsbygdsfientligt skanderande. För egen del kändes det hopplöst att behöva betrakta hur GAIS misslyckades att komma fram genom Gefles försvar.

Axén hade emellertid inte gett upp utan gick för seger och genomförde flera offensiva byten. Långsamt började anfallen förbättrats och ett reducerat Gefle började tröttna. Razak Omotoyossi gjorde till min och många andra förvåning ett bra inhopp och gjorde även vad som borde varit 2-1 till GAIS. Sekunden innan hade en hemmaspelare sträckt upp armen och stoppat bollen i straffområdet. Stålhammar blåste innan bollen gick i mål och det började mumlas lite om Wandersons nonchalanta straffar. Jag försökte se det positivt i och med att detta innebar att GAIS kunde får en straff för hands även på Strömvallen, vilket vi berövades förra gången. Nu var det istället Mervan Celik som gick fram och slog bollen i mål! Ett vilt kramkalas följde längst med kortsidan där Mervan nästan lyftes över till andra sidan (gult kort följde för firandet).

Efter ledningsmålet tog GAIS fullständigt kontroll över matchen och började stressa sönder Gefle med snabba passningar och positionsbyten på mittfältet. I slutet fick även Razak göra det mål som han verkligen behöver för att få tillbaka någon slags självförtroende och segern var säkrad. Därefter hade även Wanderson ett avslut som gick stolprot ut. Tidigare under matchen hade Ayarna haft en stolpträff efter ett utmärkt distansskott som endast hindrades från att gå i mål av Hugossons långfingernagel.

Efter segern var jag i ett rusigt tillstånd av förnöjsamhet. Det var nästan så att jag kunde överväga att ge upp min karriär (karriär är nog i vilket fall ett starkt ord för den dagliga verksamhet jag är involverad i) och lämna min familj för att leva som en vilde i Delsjön och följa GAIS konstant (nä, jag vill nog inte lämna min familj, så de får flytta med mig in i skogen). I vilket fall kunde jag ha släppt mina hämningar, stängt av mobilen och dragit ut på en ölhaks-oddyssé  i Stockholm, Gävle eller Sandviken (kanske inte Sandviken) och övernattat i det fria. Istället blev det ett värdigt och sansat avslut. En ljummen mellanöl i bilen och sedan en fin-folköl hemma framför datorn där det lästes och tittades på nyhetsklipp tills korna gick hem.

Annonser

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s