GAIS 1 – 0 Syrianska FC

GAIS inleder piggt för att sedan tappa kommandot över matchen. I andra halvlek så tycks ett oavgjort resultat skrivet i de regntunga skyarna men ett märkligt mål ger GAIS i det stora hela rättvis seger i slutminuterna. Detta var GAIS första möte mot Syrianska FC (numera kanske Sveriges mest fantasilösa klubbnamn, gratis franchise-IFK!) och det är ju trevligt med plusstatistik på i alla fall något lag i allsvenskan.

1. D. Jankulovski;

2. R. Ekunde, 13. C. Angus, 15. F. Lundgren (89′ 5. J. Tamandi), 20. K. Gustafsson;

21. E. Bassombeng, 17. J. Mårtensson, 6. R. Ayarna (66′ 31. M. Gustafsson), 27. M. Celik;

25. W. do Carmo, 9. A. Santos (71′ 22. R. Omotoyossi)

Dagen till ära, då även vädret i Muppsala var dåligt, installerade jag mig på jobbet och såg matchen i min kontorsstol, sörplandes på Norrlands Guld 2,8 % som stått i kylskåpet sedan julfesten. GAIS börjar matchen friskt och kör närmast över Syrianska som kommit in i matchen helt fel. Likt vid flera andra tillfällen fortsätter GAIS med att, i alla fall initialt, försöka dominera matchen genom hög press. Syrianska verkade inte förberedda på detta och togs helt på sängen medan GAIS kom i anfallsvåg efter anfallsvåg. Tämligen omgående hade bortalaget de flesta av sina spelare i straffområdet och värjde sig genom att stoppa skott med kroppen. Wanderson do Carmo fick i stort sett fritt spelrum och på detta sätt kunde han servera övriga offensiva spelare med bollar och sätta Syrianska under konstant press.Däremot saknades de giftiga framspelen eller farliga skotten som GAIS behövde för att komma framåt mot mål. En Wanderson i god form, som under första matcherna i år, skulle på ett eller annat sätt avgjort denna match i första halvlek.

Alvaro Santos var inbakad i en köttmur hade svårt att hitta ytor och möjligheter. Motståndarna tyckt – medvetet eller ej – fokuserat på att ta bort förstaanfallaren ur matchen snarare än andraanfallaren/offensiva mittfältaren. Santos tycks försöka men har väldigt begränsade möjligheter att prestera. Detta fungerar endast genom att backa hem i eget straffområde och det är inte konstigt att de är väldigt uddlösa framåt. Peter Ijeh (som eventuellt kanske hade varit avstängd även i allsvenskan efter ett rött kort i svenska cupen spelade för att SvFF:s byråkrati kan välja när de skall utreda formaliteter – lite som Försäkringskassan) plockades bort av GAIS mittförsvar var helt osynlig matchen igenom. De farligheter som tillkom skede snarare genom att spelare på mittfältet kom lös vid de kontringar kom då och då. Inte så konstigt med tanke på att GAIS pressade fram mittfältet i försöken att knäcka den Syrianska försvarsmuren.

Framförallt Johan Mårtensson, som gjorde en utmärkt match och tycktes vara överallt, från innermittfältet fyllde ofta på och detta öppnade upp en del ytor. Reuben Ayarna hade svårare att komma till med sina kvalitéer – det fanns sällan möjligheter att slå djupledsbollar och Wanderson fick ta på sig den spelfördelande uppgiften – och fick i högre grad fokusera på att försöka täcka upp bakom GAIS offensivare kvintett. Yttrarna Mervan Celik och Eric Bassombeng fick ofta bra bollar men tycktes hämmade av att möta ett lag som backade hem så mycket. Det fanns få möjligheter att komma förbi med fart och det hela slutade ofta med ännu ett inkast eller att bollen gick tillbaka ner i linjen. Yttrarna gjorde flera positionsbyten inbördes men inte heller detta tycktes fungera. Istället så undrar om detta inte smalnade av spelet ytterligare, vilket gynnade det försvarande laget.

Hotet mot GAIS kom kanske framförallt från Sharbel Touma, som oftast anföll i vår vänsterkanal. Från detta fick de några hyfsade inlägg och några skott, det mesta bortsett från ett avslut i slutet på första (deras enda skott på mål) var från distans och tämligen lamt. I de får fall det behövdes presterade Dime Jankulovski som emellertid i många andra lägen såg lite ofokuserad ut och allt för ofta chansboxade ut bollar. De fick även några frisparkar på Kenneth Gustafssons kant, emellanåt orsakade av kapten Fredrik Lundgren, som kunde ha blivit farliga med tanke på Dimes det lite osäkra intryck. Som bekant brukar bollar från sidan vara lite av hans akilleshäl. Flera av frisparkarna var emellertid tämligen billiga, ivrigt framviftade av linjemannen på den sidan. Jag muttrade i halvtid kring om han skulle vara lika glad i att vifta med sin lilla flagga i halvtid. Det var han – linjemannens främsta uppgift är som bekant att markera offside… På högerkanten behövde man sällan oroa sig för där spelade Richard Ekunde. I nästa match slipper han spela högerback, då är han nämligen avstängd efter tre gula kort.

I andra hälften av första första och under stora delar av andra hade GAIS svårt att nå upp till prestationsnivån under de första tjugo minuterna. Spelarna spreds ut allt mer över planen och löpningarna utan boll blev färre och färre när GAIS spelare började spela var för sig i en trött andra halvlek. Syrianskas spelare protesterade inte över detta. De kunde under mindre press sänkta tempot, något som givetvis som alltid underlättades och understöddes av den svenska domarkåren, och förlita sig på individuella misstag eller något annat matchavgörande. Att Syrianska även de ”glömde” skruvdobbarna är snarare anledning att ge dem än fler frisparkar. 0-0 skulle i vilket fall som helst passa dem som hand i handske och i detta skede såg det också ut som det väntade resultatet. GAIS bästa chans är när Bassombeng går omkull i straffområdet. Inte skulle det varit straff, även om måhända gult kort för filmning kan varit lite väl hårt. Däremot får vi tydligen vänta på det där utjämnande av domslut som skall göra tillvaron på fotbollsplan så rättvis över en säsong.

Att så GAIS kan få 1-0 i 87:e minuten är på sätt och viss oväntat och slumpartad men samtidigt rättvist. En långspark långt nere i plan tas av Wanderson som sänder in den i straffområdet. Lundgren går som vanligt in i kampen om bollen med målvakten som blir lite störd (i straffområdet men utanför målområdet) och får inte riktigt tag i bollen. Denna far vidare till en omarkerad Calum Angus som med mer tur än skicklighet sänder bollen i en båge i mål. Wanderson höjde sin insats till godkänt genom sin målpass men slavar senare bort ett öppet läge när han istället försöker göra mål själv istället för att passa vidare bollen. När Syrianska försöker få in kvitteringen öppnar det istället bara upp ytor för GAIS som får anfalla med numerärt överläge. Segern känns aldrig hotad även om det förstås inte skadat med 2-0.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s