Halmstads BK 0 – 2 GAIS

Satt precis och skulle köpa matchen på Csports, där den aviserades som ”Västkust-derby. Bör bli enkel hemmaseger” när jag fick ett sms från en kille som var med på bussresan till Norrköping. Då inomhusbandyn med puck var över och övriga matcher började senare så tänkte både han och jag att det inte skulle vara några problem att få se matchen på O’Learys. Tji fick vi – då hade vi inte tänkt på innebandyfinalen, som medförde att stället var i stort sett fullbokat. Bara tanken att det blir fullbokat för visning av en motionssport svindlar. Nästa gång får man måhända ta i beaktande att det är korpfinal i Curling eller något liknande som får Muppsalaborna att fylkas till vattenhålet på Dragarbrunnsgatan. Vi fick nöja oss med en skärm (nå, inte för att jag vill titta på flera  skärmar samtidigt) utan ljud på kanske inte direkt det bästa platsen på stället. Jag har gnällt en del på det här tidigare men skall iaf säga att personalen var trevlig och jag fick min Kilkenny upphälld på ett korrekt sätt, vilket i vanliga fall inte är något man kan räkna med.

1. D. jankulovski;

21. J. Tamandi, 15. F. Lundgren, 2. R. Ekunde, 20. K. Gustafsson;

21. E. Bassombeng (81′ 10. J. Florén), 17. J. Mårtensson (15′ 70. J. Lindberg), 6. R. Ayarna, 27. M. Celik;

9. A. Santos (85′ 26. A.Rennie), 25. W. do Carmo

När man tittar på en match utan ljud blir jag och få jag förmoda de flesta andra lite bortkopplade från matchen. Även om man kanske tänker sig att det visuella är det enda egentliga viktiga ger ljuden från arenan också information som gör det lättare att följa matchen. Genom denna audioella brist blev jag och min kamrat en smula förvirrade efter en dryg kvart. Vi hade la båda tittat bort i några sekunder och fick se att deras anfallare, Sise, pratade lite med domaren för att sedan gå in till omklädningsrummet. Blev han utvisad? Ett mycket kort klipp efteråt visade på en tämligen vårdlös tackling men nog var det mer gult än rött? Efteråt försökte vi räkna spelare, vilket inte alltid är lätt på en skärm där sällan hela plan ses samtidigt och kunde inte se nummer 15, vilket var spelarens nummer. Vi fick använda oss av telefon för att bekräfta händelsen.

Att HBK blev av med en man innebar inte direkt att hemmalaget tappade sitt spel, snarare tvärtom. Halmstad gjorde ett bra jobb med att täcka igen ytorna centralt och packa ihop framför straffområdet. Med en man mindre behöver det decimerade laget  jobba tio procent mer, vilket sällan ger något utslag direkt, då hemmalaget spelare snarare jobbade 15 procent hårdare. HBK:s backlinje med veteranen Zvirgzdauskas gynnades av ett mer kompakt och stillastående spel och det missgynnade på samma gång GAIS, vars bästa tempo så tydligt illustrerades mot Trelleborg. HBK försvarade med 8-9 man och GAIS kunde inte komma igenom med lite fart och finess. Det blev stillastående samtidigt som våra spelare inte riktigt hade tålamodet att försöka spela sig igenom, istället blev det snart en slarvigt genomförd djupledsboll eller en upptjongad boll från Richard Ekunde, vilket sällan gjorde någon nytta mot GAIS relativt korta anfallsspelare.

Det var istället HBK som stod för de farliga anfallen, även om framstötarna i båda riktningarna var lätträknade. En speciellt minnesvärd var när Dime Jankulovski räddade med utsträckt tå, följt av att bollen studsade upp i ribban och ut igen (en handbollsräddning; säkert SM-final i den motionssporten nästa gång jag skall se en GAIS-match på O’Learys). GAIS anfallare blev oftast eliminerade och föga uppnåddes genom att yttrarna Mervan Celik och Eric Bassombeng fick dribbla runt på kanterna.

I andra halvlek började GAIS få ett litet bättre tag om matchen, vårdade bollen bättre, och med tiden blev också hemmaspelarna tröttare. Med kvarten kvar blev så Alvaro Santos nedriven en bit utanför straffområdet till vänster; ett patenterat Wanderson-läge. Både Wanderson do Carmo och Kenneth Gustafsson gick fram men alla borde genast förstå att denna frispark,en av få GAIS fick i frisparksläge under matchen, skulle Wanderson ta. Hindås-giganten hoppade över och Wanderson placerade in bollen i nedre vänstra hörnet. Målvakten var på den men kunde inte göra mycket åt att ändra bollens riktning.

När nu HBK tvingades gå framåt lite mer öppnades oceaner och ytor och möjligheter för atleterna, som hade flera hyfsade avslut. Tio minuter efter målet sparkade målvakten ut bollen så att GAIS fick ett anfallsläge (hans utsparkar var väldigt dåliga överlag) och snart blev Zvirgzdauskas frilägesutvisad efter att dragit ner Santos i straffområdet. Santos hade nu skapat två målchanser med hjälp av sin breda backdel men det var Wanderson som tog straffen. Rätt i bredd men fel i höjd när målvakten kunde stöta undan bollen i brösthöjd. GAIS lede bara med ett mål men med elva mot nio talade inget annat än det faktum att GAIS klappat igenom och tappat ledningar så många gånger förut för att HBK skulle kunna kvittera. Istället fick vi det andra målet genom att en duktig Jonas Lindberg, som kommit in tidigare, vann bollen nere vid kortlinjen och fick in bollen i straffområdet där Wanderson slog in bollen över en liggare försvarare till 2-0.

Segern säkrades tillslut i en svår och tillknäppt bortamatch. GAIS imponerade inte och hade problem med HBK:s kompakta försvarsspel. GAIS har ofta haft svårt mot lite svagare motstånd som försvarar sig bra och inte öppnar upp sig och spelar med ett tempo som passar GAIS. Måhända var det lite turligt att GAIS kunde vinna denna match. GAIS har inte riktigt någon taktik för att hantera sådant motstånd och det är inte tydligt att det var en genomtänkt strategi, utan Wandersons (tre mål och tre assist på två matcher) och i viss mån Santos rumpas individuella insatser som fällde avgörandet.

Annonser

3 kommentarer

  1. Tack för strålande matchrapport. Jag måste säga att jag är imponerad över att ni klarade av att se en hel match med referat från en innebandymatch som enda ljudillustration. Det är såna sammanhang agnarna skiljs från vetet och bara de hårdaste står kvar.

  2. Var även jag på väg till samma etablissemang men ångrade mig och vände hem till datorn. Tydligen riktigt beslut.

  3. Eventuellt nytt försök på tisdag, då killen jag såg matchen med skulle se den med några Djurgårdare. Ljud torde vara garanterat med det har ju också sina baksidor. Jag är inte rasist men, vissa varelser skall hållas i burar och reservat och inte dra runt okontrollerat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s