Vampyr-industrier

Som en del av mina läsare måhända känner till har jag sedan en tid en viss, nyvunnen, relation med bruksorten Hallstahammar (I, II, III, IV). Nu sitter och läser lite material som jag funnit i Bultfabriks AB:s arkiv. I dessa tider, då vampyrer är så populära som underhållning, kanske det är på sin plats att peka på att disponent von Kantzow även han varnade för vampyrer av ett speciellt slag – vampyr-industrier. Precis som vanliga Hollywood-vampyrer tycks dessa speciellt uppskatta blodet från kvinnor. Här i ett anförande från 1951:

”Vi har i Hallstahammar räknat med den kvinnliga arbetskraften som en stor tillgång, framförallt därigenom, att i den mån de minderåriga försvinna från industrierna, dessa ha kunnat ersättas med kvinnor. Fördelarna med den minderåriga och kvinnliga arbetskraften arbetskraften har framförallt varit att man icke behövt bygga särskilda bostäder, då dessa i allmänhet kommit från i samhället boende familjer.

Även om det inte i så hög grad gäller Bultfabriken, så gäller det ett bolag, som ägs av Bultfabriken, Kanthal. Där ha vi av Kungl. Maj:t blivit beviljade byggnadstillstånd för ett precisionsgjuteri, som till större delen är baserat på kvinnlig arbetskraft. Det nya gjuteriet beräknas få 7 gånger större kapacitet än det tidigare, varvid emellertid det egendomliga hänt, att ett annat företag, inom konfektionsbranschen, fått byggnadstillstånd baserat just på tillgång på samma kvinnliga arbetskraft.

Vi anser att industrier av denna art, som endast sätta i gång drift i vårt samhälle, men helt och hållet utnyttja av andra uppförda bostäder och sociala inrättningar (daghem, Sporthall, hobbylokaler m.m. [vilket Bulten gjort, min anm.]) som vampyr-industrier.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s