GAIS 0 – 1 Örebro SK

GAIS förlorar en jämn hemmamatch, vilket inte oroar mig lika mycket som många andra. Fortsätter att känna en god tillförsikt att inte såväl AIK som Åtvidarbergs FF kan komma förbi på tre omgångar. Då det emellertid vore typiskt är matchen mot Gelfe på söndag av största vikt – måhända ses vi där?

1. D. Jankulovski;

7. J. Lundén, 2. R. Ekunde, 4. J. Jónasson, 20. K. Gustafsson;

17. J. Mårtensson, 14. J. Lindberg;

10. J. Florén (62´27. M. Celik), 29. Romarinho (70´18. A. Khalili), 11. T. Lycén;

11. J. Johansson

Enligt försnacket var ett av de största problemen att GAIS trupp var så full av skadade, sjuka, barnafödande (ja, inte Statymodellen från Hindås  personligen då, men i alla fall) och avstängda spelare att Florence Nightingales ande – med viljan att bidra – siktats i skogsbrynet när morgondimman fortfarande låg tätt över konstgräsplanen vid Gaisgården.

Detta problem var emelletid inte värre än att GAIS kunde mönstra med en tämligen rutinerad förstauppställning. Jonas Lundén har la inte varit min favorit under säsongen, men den glädje som han visade när han studsade fram till slantsinglingen likt Lille Skut (är Lille förnamn och Skutt efternamn eller är det ett dubbelnamn och vad heter i så fall han i efternamn. Eller måhända är det vara ett artistnamn…) var det i alla fall tydligt att han var spelsugen.

I början av matchen blir GAIS snart hårt tillbakapressade. ÖSK:s bollinnehav interpunkteras endast av till gästerna tilldömda inkast, hörnor och frisparkar. Det är möjligt att GAIS återigen inte riktigt kommit ut från omklädningsrummet mentalt men i detta fall undrar jag inte om det i första hand var frågan om att ÖSK som helt enkelt gick in för att vinna matchen i ett tidigt skede. Detta lyckades de också med i och med att ett skott delflekterade på två grönsvarta spelare och gick in i mål.

Den siste spelaren på bollen var mittfältaren Johan Mårtensson, som blandade vin och vatten under matchens gång. Det är måhända bra om man inte vill bli för full eller bakis dagen efter, men på fotbollsplan är det inte fullt lika framgångsrikt. Mårtensson fick onekligen en tung uppgift på det centrala mittfältet där han inte riktigt klarade av att axla det defensiva ansvaret och samtidigt bidra framåt. Måhända kan delar av skulden läggas på Romarinho och Jonas Lindberg. Offensivt var båda dessa emellertid en tillgång, speciellt den senare som kanske borde ha gjort sitt första mål i allsvenskan. Romarinho blev osynlig länge fram i matchen men har på senare tid blivit med bidragande i GAIS anfallsspel på ett positivt sätt genom att han inte längre springer runt i sin egen värld. Han blev emellertid aldrig lika osynlig som den spelare som ersatte honom (om jag får fortsätta med jämförelser med serietidningar så kommer jag att tänka på Spökplumpen…).

Efter att GAIS släppt in sitt obligatoriska, tidiga mål var hemmalaget under långa stunder det bättre laget, tyvärr utan att få bollen i mål. ÖSK fick till en del farliga kontringar, men med hjälp av Halgrimur Jónasson och Dime Jankulovski, var ÖSK sällan nära att utöka sin ledning. Den som måhända var närmast var Tommy Lycén som skruvade in bollen i mål men blev avblåst för offside, vilket också var korrekt. Det var det inte alla gånger, men det var ändå frustrerande att notera hur ofta GAIS offensiva spelare, Lycén och Joel Johansson speciellt, blev bortdömda för offside.  Det var ju inte precis så att GAIS låg och kontrade i denna match. Det hade måhända gått att ursäkta om någon av dem hade Pippo Inzaghis målsinne, men så är ju uppenbarligen inte fallet.

Förlusten är sur i och med att GAIS hade chansen att komma tillbaka i matchen men aldrig lyckades utnyttja sina lägen. Samtidigt var det en förlust mot ett lag som jagar för europaplats och tre poäng mot HIF senast är mer än vad i alla fall jag hoppades på från dessa två möten. Nu återstår som sagt det minst sagt formsvaga Gefle och även ett Trelleborg som förvisso ofta gör oförskämt bra resultat mot GAIS men som samtidigt inte har mycket att spela för. Jag hoppas och tror faktiskt på att resultaten i omgång 28 kommer att gå GAIS i så måtto att vi inte behöver oroa oss allt för mycket kvalstrecket under de sista två omgångarna. I alla fall måste jag tro det – tanken på en avgörande match mot Elfsborg där oflyt med andra resultat menar att GAIS hamnar på kval på grund av målskillnad är helt enkelt för mycket att begära.

Äh, stryk allt positivt ovan – detta kommer att gå åt helvete!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s