Stämpelklocka på jobbet?

När den nya regeringen presenterades häromdagen var det kanske speciellt en sak som noterades runt kaffebordet: Var tog ”vår” minister vägen? Tobias Krantz försvann som högskole- och forskningsminister utan att ersättas. Det stort snart klart att området torde hamna under Jan Björklund.

Personligen är jag tämligen oengagerad i pågående debatter kring exempelvis autonomiutredningen. Däremot har jag ju tidigare uttryck en viss skepsis mot Jan Björklunds syn på kunskap och lärande. Jag är lite orolig över att DN:s huvudledare för idag är och kan visa sig vara korrekt:

Den målmedvetne Jan Björklund har förstås kapacitet att gå offensivare fram när det gäller att stärka forskningens frihet. Men ingenting i hans tidigare politiska karriär tyder på att han förstår hur viktigt det är med självständiga universitet och högskolor.

Han har gjort karriär genom att peka med hela handen i skolfrågor, från omdaning av lärarutbildningarna till frågan om vilka huvudbonader som ska vara tillåtna. Han är ytterst förtjust i att lägga fram förslag om hur forskningen ska styras – senast handlade det om en storsatsning på att återupprätta svensk kärnfysik.

Det kan komma en tid då vi saknar den eftertänksamme Tobias Krantz.

Det blir helt enkelt till att införa lite ordning och reda,  MTM och stämpelklockor på utbildningsfabriken! Tur att jag inte bär keps…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s