Helsingborgs IF 0 – 1 GAIS

– Fan att du missat det mest positiva sen kvalet. Skål! Vilken jävla resa!

Ovanstående var ett sms som jag fick på lördagkvällen. Men hå ä int bitter! Tre poäng mot tronpretendenten från Helsingborg innebär att det är svårt att vara ledsen eller upprörd över att ha missat en tågresa. Däremot var jag en smula avundsjuk, även om resor till Helsingborg sällan är en enbart positiv upplevelse. Till synes har det varit som vanligt i skånemetropolen även i detta avseenden. Nyhetsrapporterna om stök och bråk kom upp på tidningarnas internetsidor redan innan matchstart. Till synes är journalisterna lika inställda på bråk som poliser och fotbollssupportrar vid det här laget.

Om eventuellt våld har jag inget att säga, jag var inte där. Däremot surfade jag runt på sidorna och gjorde det där misstaget som jag lovat mig själva att undvika – jag läste läsarkommentarerna. Ett antal personer förespråkade polisövervåld och hårdare tag. Jag måste säga att jag verkligen föraktar dessa människor. Sitta vid en skärm och kategoriskt förespråka att våldsmonopolet skall användas mot en i många avseenden heterogen grupp individer. Skulle dessa människor anse att det var helt i sin ordning om de utsattes för myndighetsmissbruk i deras dagliga värv, på kattutställningar, bingokvällar, firmans fyllefest eller en sen kväll på väg hem från middag hos mamma? Att förorda våld mot en grupp bara för att de stör en och man själv inte råkar ingå är ett exempel på en samhällssyn som är en större samhällsfara än huliganism. Det är människor med en sådan selektiv verklighetsuppfattning som röstar på SD .

1. D. Jankulovski;
26. J. Tamandi (50´2. R. Ekunde), 22. B. Andersson, 15. F. Lundgren, 20. K. Gustafsson;
11. T. Lycén, 17. J. Mårtensson, 4. H. Jónasson, 23. E. Hédinsson;
29. Romarinho (75´14. J. Lindberg);
21. J. Johansson (90´13. C. Angus)

Förra årets bortaseger mot Helsingborg var onekligen något av en bragd men den säsongen slutade Helsingborg först på åttonde plats i den allsvenska tabellen. Att slå dem nu, när de jagar efter guldet är onekligen en än större bragd.

De inledande minuterna indikerade enligt min uppfattning både att det skulle bli en mycket tuff match men att det samtidigt fanns en liten chans till poäng. Även om mjölkkossorna tryckte på bra så fanns de även en del problem med självförtroendet som lyste igenom tämligen omgående. Denna match, likt de flesta allsvenska matcher, var full av misstag. I detta skilde sig lagen emellertid åt i att när GAIS spelare gjorde ett misstag var det oftast för att de försökte göra något svårt. När Helsingborg gjorde misstag var de oftast väldigt, väldigt enkla sådana.

Hemmalaget dominerade bollinnehavet och matchen i första halvlek men GAIS var långt ifrån utspelade. En vanlig angreppsväg var att GAIS nyttjade sig av att hålla ihop mittfältet åt vänster och sedan slå över en krossboll på en fri Tommy Lycén på högerkanten. Lycén hade tyvärr en del problem att därefter komma förbi sin försvarare och anfallen fastnade lätt där eller gick in mot mitten av banan igen. En offensiv kraft som såg rysligt lovande ut i början på halvleken var Romarinho. Att han skulle stå för det enda målet var ingen slump. Brassen saknade verkligen inte självförtroende och var den som oftast kom till avslutslägen under första halvlek. Det kan vara värt att notera att GAIS avslutade åttan gånger under matchen enligt SvFF, tre gånger på mål. Inga av dessa avslut kom under andra halvlek. HIF hade tio avslut och fyra på mål, varav sex av avsluten i andra halvlek. Även om GAIS inte dominerade bollinnehavet var det ändå GAIS som var spetsigast.

Målet var onekligen något av en delikatess. Joel Johansson – som slet som ett djur matchen igenom i sin ofta otacksamma roll – kämpande helt själv om bollen borta vid högra sidlinjen mot en hemmaspelare. Han kom runt, lämnade motståndaren liggandes som död på gräsmattan och slog in bollen mot främre stolpen där 174 cm brasiliansk dribbler – helt själv i straffområdet mellan två mittbackar – nickar in sitt första mål i den grönsvarta tröjan.

Rimligen skall inte ett mål räcka, tänker jag och de flesta andra. HIF lyckas dock med föga mer under den återstående kvarten av första halvlek och det är snarare GAIS som är närmare 2-0. Den före detta GAIS-spelaren Mattias Lindström är ett typexempel på hur HIF (inte) klarar av att hantera motgång. I femte minuten är han framme och skjuter på mål i vad som visade sig vara första halvleks bästa chans för hemmalaget och är ett klart orosmoment för det grönsvarta försvaret. Strax innan halvtid är han reducerad och tar ut sin frustration med en brutal dobbtackling på Kenneth Gustafssons underben och kommer turligt undan med ett gult kort (som parantes skall det sägas att jag dagen efter såg en närmast identisk tackling i en bundesligamatch där det tämligen odiskutabelt gav utvisning direkt) i andra halvlek försvinner Lindström allt mer och försvinner obemärkt till avbytarbänken.

I andra halvlek blir det tämligen svettigt för oss alla, såväl spelare på plan som åskådare på läktarna och framför teveapparater, datorskärmar och radioapparater världen runt. Det är ingen tu tal om saken att Helsingborg är det bättre laget, eller i alla fall de elva bästa fotbollsspelarna. Som jag påpekade högre upp så hade GAIS inga avslut i andra halvlek och bollinnehavet var tydligt till hemmalagets favör. Lycén och Romarinho, som båda bidragit aktivt i första halvlek, i stort sett försvann ur matchen. Joel Johansson fortsatte att slita, men hade väldigt få möjligheter att åstadkomma något.

Det skall inte stickas under stol med att GAIS började dra ner på tempot och maska redan i början av andra halvlek. De stora spelförstörarna var emellertid Helsingborg. Det förment allsvenska topplaget ägnade allt mer tid åt att diskutera på domaren än att faktiskt spela det spel med högt tempo och få spelavbrott som de torde efterfråga och tjäna på. I mångt och mycket var detta identiskt med det förra mötet på Olympia, där de också fick en spelare utvisad. Det fanns sedan tidigare fog för att visa upp Lindström på läktaren i slutet på första halvlek. Under andra halvlek var speciellt innermittfältaren Gashi en kandidat för utvisning. Denna hade tidigare fått ett gult kort. När han efter en domarsignal började gruffa med en GAIS-spelare var det endast den senare som fick gult kort, även då båda var lika goda kålsupare. Tyvärr gav domaren med sig och favoriserade det gnälliga och uppenbart odisciplinerade hemmalaget i allt för många lägen. Ett exempel på detta var en frispark precis utanför straffområdet som hemmalaget fick på tilläggstid. Samtidigt skall det sägas att domaren höll så pass mycket på principerna att han inte gav dem en straff i ett tidigare skede, där en spelare ramlade över Dime Jankulovski – som räddare GAIS poäng med några kvalificerade räddningar – efter att denne dykt ner och tagit bollen.

I skrivande stund nu på måndag kan vi se att omgång 26 även i övrigt gynnade GAIS. Ingen av de fyra bottenlagen tog med sig mer än en poäng. En poängskörd motsvarande antalet omgångar plus sådär tio procent brukar räcka till ett förlängt kontrakt och GAIS är nu endast en poäng ifrån detta med fem poäng ner till Åtvidaberg, sju till AIK på kvalplats och åtta till Gelfe och BP på degraderingsplatserna. Jag vill emellertid varna för att ropa hej för tidigt. Några av dessa lag har möten inbördes som kan få trepoängare att ramla in på kontot. Av dessa fyra lag hoppas jag faktiskt mest på Åtvidaberg på AIK:s bekostnad. År 2009 hade AIK intäkter på 109,7 miljoner och ÅFF på 15,8 miljoner. Även om Åtvidaberg rimligen ökat på sin omsättning en hel del i och med att de gick upp i allsvenskan ger det en bild av vilka förutsättningar lagen fick under föregående säsong. På sikt tjänar allsvenskan på att lag som uppnår (relativ) framgång med mindre resurser får stanna kvar och ineffektiva klubbar som AIK åker ur.

Det kräver emellertid att GAIS plats är säkrad och jag hoppas även uppleva en skön seger när jag åker upp till Gävle om ett par veckor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s