Malmö FF 1 – 1 GAIS

Till många grönsvarta anhängares förnöjsamhet sändes GAIS andra träningsmatch för året direkt på Sydsvenskans hemsida. Bilden var i det stora hela god, även om kameraförningen ibland lämnade en del övrigt att önska. Kommentatorerna var sedvanligt partiska och okunniga om GAIS spelare men i detta fall torde det vara fullt förståeligt. Det är bara drömma om en sådan mediebevakning skulle erbjudas läsarna av någon större morgontidning i Göteborgsområdet.

1. D. Jankulovski;
7. J. Lundén, 4. H. Jónasson, 2. R. Ekunde (86´J. Rundqvist), 20. K. Gustafsson;
27. M. Celik( 54´11. T. Lycén), 8. R. Spong, 6. R. Ayarna (86´17. J. Mårtensson), 23. E. Hédinsson ( K. Patterson);
29. Romarinho;
22. B. Andersson (75´ 9. G. Baldvinsson)

Enligt rapporterna -4 grader på ett Malmö IP omgivet av höga snövallar bjöd inte direkt in till något skönspel i denna försäsongsmatch. GAIS ställde med på papperet upp med en 4-4-1-1-uppställning av ett semiordinärt slag. Inga debutanter eller helt nya spelare i startuppställningen. Senare i matchen slängdes det dock in några av dessa, såsom Kyle Patterson och Johan Rundqvist. Wanderson var enligt tidigare beslut hemma i Göteborg och tränade för att hinna ikapp efter sin månad i limbo. Däremot saknades Fredrik Lundgren, som tidigare uppgivits som startspelare. Senare rapporter avslöjar att han dragit på sig en lindrig lårskada.

Det var lite mer än tusen åskådare på plats. Det fåtaliga gånger något hördes över bruset av diftonger var det mestadels hatramsor. Inte för att jag anser att fotbollsånger och -rop bara skall handla om kärlek och lek på vackra ängar men hatramsor på en träningsmatch mellan två klubbar utan någon utpräglad rivalitet känns det lite väl töntigt (det är la i och för sig möjligt att det inte var malmös klack utan ett kamratgäng från Skånepolisen som stod och skanderade).

Di blåe börjar matchen bäst och det ser lite osäkert i GAIS spel. Det är ofta osäkert i GAIS försvarsspel. Malmö arbetar sig ofta fram på våran högerkant eller slår snabba djupledsbollar på den likaledes snabbe Daniel Larsson. Turligt nog är dock Larsson och hans kollegors avslut i regel av det genomurusla slaget. Det är tyvärr mer tur än skicklighet att GAIS håller 0-0 halvleken igenom. I anfallsspelet springer Björn Andersson mycket men utan att få några passningar att ta hand om. Då och då lyckas GAIS få in en boll i straffområdet men då är det sällan någon spelare på rätt plats för att förvalta läget.

I backlinjen är Kenneth Gustafsson som vanligt en gigant medan Jonas Lundén är något av en säkerhetsrisk. I många situationer är hans agerande habilt men koncentration är verkligen inte den bästa och leder då och då till frustrerande misstag som sänker hans betyg betydligt. Romarinho är förstås svår att ta bollen av men måste bli bättre på att göra avvägningar när han skall dribbla och när han skall passa. Som det var nu så tog han ofta åt sig bollen och började dribbla på tills tre malmöspelare stod runt honom och han tappade bollen. I bästa fall så blev han hårt tagen och vi fick frispark.

Den som dock märker ut sig redan initialt och sedan håller en hög nivå matchen igenom är Reuben Ayarna på mittfältet. Han spelar lungt, är placeringssäker, är duktig på att finna öppnande passningar och har nu även utvecklat en bollvinnarförmåga som kanske saknats lite tidigare. Som neggare och tyckare har jag haft ett gott öga för ghananen sedan hans debut och nu tycks han ha nått en ny nivå.

Andra halvlek börjar GAIS bättre med god kontroll över hela plan. Backlinjen tycks ha hamnat bättre i positionerna, vilket försvårar malmöiternas djupledsspel och de grönsvarta spelarna kan istället sno åt sig bollen på mittfältet. Mervan Celik, som var OK i första men lite feg, byts tidigt ut för Tommy Lycén. Attityden på plan blir lite hårdare och så även på Malmös avbytarbänk som lyckas skrika sig till ett gult kort för vår Kenneth bara för att han råkade välta Storpotäten framför en hetsig Roland Andersson.

När Malmö så börjar ta över så kommer GAIS upp och tar ledningen. 2008 års sista-minuten-köp Halsti missar bollen och SBoV kan enkelt och effektivt göra mål. Ett inspel från höger av Direkt efteråt blir målskytten utbytt med Gudjon Baldvinsson.

Efter ungefär halva andra halvlek tappar GAIS spelet och MFF kan påbörja en belägring av GAIS straffområde. Dime Jankulovski, som måhända lagt på sig några kilo över jul, är i god form och tillsammans med Malmös usla avslut kan vi hålla nollan trots stormen.

Ja, i alla fall fram till slutet på matchen då ett fatalt bakåtpass i eget straffområde av Lundén ger hemmalaget en guldchans som inte ens de kan misslyckas med att förvalta. GAIS har en hyfsad chans till när den nyinbytte Johan Mårtensson efter ett gott förarbete får iväg en boll till Kjell Petterssons illegitime, engelske son. Denne kommer för nära målvakten inne i straffområdet och den målvakten kan ta tag i den.

1-1 blir slutresultatet. Givetvis svårt att bedöma GAIS under dessa omständigheter. Malmö FF skall egentligen vara före oss i tabellen 2010, även om man la nästan förväntar sig att de skall underprestera igen, och oavgjort är som resultat godkänt.

Annonser

3 comments

  1. Märkte när jag läste referatet hur mycket jag saknat dom. I vanlig ordning suveränt skrivet och helt opartiskt rapporterat. Många tack! Har varit riktigt deppig inför den här säsongen, men när nu wanderboy verkar bli kvar åtminstone första halvan av säsongen och SBoV är tillbaka så känns det riktigt kul. Och Kyle verkar ju intressant.

  2. Får se hur det blir med matchrapporterna nu när jag är i exil. På vissa sätt blir det förstås enklare, då jag troligen är nyktrare. På andra sätt blir det sämre. Exempelvis för att jag inte kan se hela bilden i teverutan.

  3. En utmärkt sammanfattning av en på de flesta sätt tafflig match. Men det var kallt som fan och wanderboy var inte med, så det är svårt att dra så många slutsatser av det. Det värmer dock i gaishjärtat att varken Halsti eller Wilton var särskilt bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s