Mer om fotbollstaktik

För en tid sedan hyllade jag Jonathan Wilsons Inverting the Pyramid, om fotbollstaktikens historia.

Sedan en tid håller sig samme journalist med en oregelbunden krönika på The Guardians fotbollsidor – en av få sidor om fotboll jag besöker numera som inte är direkt eller indirekt GAIS-relaterade – under titeln The Question.

Dagens inslag, med namnet Could the sweeper be on his way back? är synnerligen läsvärd och berör framtidens fotbollstaktik. Utgångspunkten för Wilsons undersökning är axiomet att taktik handlar om att hantera ytor; stänga av motståndarnas och finna egen yta för att komma till anfall. I 4-4-2 har mångt och mycket skett genom framstegen för den moderna ytterbacken som kan gå fram och finna ytor få andra spelare på plan förunnade.

Kaiser Franz – klassisk och stilbildande libero

Som få har missat har numera 4-4-2 i allt högre utsträckning ersatts av 4-2-3-1, 4-3-3 och andra formationer med endast en central anfallare. I och med denna förändring är frågan om det numera väl etablerade systemet med två jämsides placerade centrala backar fortfarande behövs för att markera en ensam anfallare. Wilson frågar sig om vi inte snart kan förvänta oss Liberons återkomst i modern fotboll.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s