GAIS 1 – 1 Djurgårdens IF

Inför måndagens match hade jag för en gångs skull inte den minsta aning om vad jag skulle tippa för slutresultat. Efter att ha trott på 3-0 till Helsingborgs IF i förra matchen och sedan åkt därifrån med tre poäng lärde mig att jag faktiskt inte borde hålla på att uttala mig om fotboll överhuvudtaget.

Fast det är klart, jag kommer ju knappast kunna hålla mig!

Lag [4-2-3-1]:
1. D. Jankulovski;
2. R. Ekunde, 13. C. Angus, 15. F. Lundgren, 20. K. Gustafsson;
8. R. Spong, 23. E. Hédinsson;
21. M. Lindström, 25. W. do Carmo (87′ 29. Romarinho), 11. T. Lycén (61′ 6. R. Ayarna);
18. P. Eriksson (78′ 22. B. Andersson)


Att Johan Mårtensson saknades från startelvan förvånade. I efterhand visade det sig att den unge västgöten blivit sjuk och ersattes därför av Richard Spong. Alla som läst den här bloggen tidigare vet nog ungefär vad jag tycker om det. Nu handlar detta inte i första hand om att Spong är dåligt (vilket han varit) utan för att det går emot min uppfattning om hur laget skall balanseras.

Med två defensiva mittfältare behövs det en tvåvägsspelare som kan vinna boll men också följa med framåt. Det är den roll som Eyjolfúr Hédinsson fungerar bra i och är den plats som Spong bör försöka konkurrera om. Den andra platsen behöver tas av en placeringssäker bollhållare som kan lugna ner tempot och bygga upp spelet. Mårtensson må anses vara förstavalet i denna position. Hans naturliga ersättare är dock Rueben Ayarna och inte Spong.

Ayarna kan måhända anklagas för att dra ner tempot men gårdagens match visade att det är just det som behövs. Att försöka spela sparka och spring-fotboll av engelskt snitt fungerar helt enkelt inte vidare bra med de offensiva spelare som GAIS har på plan.

Den första delen av matchen var det tydligt att Djurgårdens spelare var livrädda för en förlust. Ett GAIS som utnyttjade denna rädsla bättre hade kunnat punktera matchen tidigt. Samtidigt har inte heller det grönsvarta moder varit på topp och jag kan förstå att de spelade lite på säkerhet.

Matchen började nämligen rätt bra och den av mig så ofta bespottade Spong hade en avgörande betydelse. Kritiken har i mångt och mycket kommit utifrån hans felaktiga position längre upp i banan. Under matchen sa min granne att nog hade Spong spelat upp sig, på vilket jag replikerade att nu ligger han i en bättre position. Några sekunder senare nickade han in 1-0 vid bortre stolpen på inlägg från Mattias Lindström.

Säg den lycka som varar. Bara fem minuter senare får aporna avancera på vår högerkant och kan sticka in en boll på ett bollstirrande pojklagsförsvar som därmed är helt överspelat. En fri Djurgårdare kan tämligen enkelt slå in 1-1.

Efter målet har GAIS svårt att komma igen och lämnar istället över matchen till Djurgården. Problemet ligger i att laget måhända (press på bollhållare var det lite si och så med) har bollvinnare på mittfältet som sedan inte klarar av att hålla i bollen utan den hamnar snart tillbaka hos motståndarna.

Ett jobbigt sätt att spela fotboll på och snart tappar laget även greppet om kanterna, vilket ger flera möjligheter för DIF:s spelare. Speciellt vår högerkant är ett sorgebarn; Richard Ekunde är inte den förste som haft svårt att spela ytterback bakom Lindström och efter paus gör positionsbyten med Callum Angus. På vänsterkanten spelar Kenneth Gustafsson som enligt rykten snart står staty i centrala Hindås!

Ett tag såg allt ut att gå åt helvete. Situationen förbättrades dock en del den sista halvtimmen när efterfrågade Ayarna ersatte en blek Tommy Lycén, vars plats nu togs av Eyo medan Ayarna hamnade jämte Spong, som vid det här laget återvänt till sin gamla vana att springa i vägen för sina medspelare.

I och med detta hade vi en spelare som kunde hålla i bollen och slå smarta djupledsbollar. Tyvärr var inte Wanderson do Carmo i slag idag heller, missade bland annat ett friläge i andra halvlek, och att han ersattes av Romarinho i 87:e minuten var nog i senaste laget.

En match som man kanske kunde hoppats mer på men samtidigt var det minst lika viktigt att inte förlora denna sexpoängsmatch. Har svårt att förstå Alexander Axéns val att ersätta Mårtensson med Spong fast Ayarna fanns tillgänglig, nu när han gjorde mål har han la cementerat sin plats i förstauppställningen trots bristerna i övrigt.

I alla fall ett litet plus i att Axén i mångt och mycket tycks dela min analys slutsats i en intervju i Gepe (som förstås mest handlade om Zlatan idag nu när alla snorungar och pizza-med-bearnaisesås-ätare köper på sig Barca-merchandise och GAIS fortsätter att sälja kassa grejer i sin affär i skuggan av mäktiga blåvittshoppen).

Andra lags resultat har ofta gått GAIS väg men vi ligger fortfarande mycket farligt nära strecket och tre poäng i den 21:a omgången hade gett lite arbetsro. Med ännu ett menlöst landslagsuppehåll och bortamatch i Borås bådar inte gott för placeringen i nästa omgång.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s