BK Häcken 1 – 0 GAIS

När allt är nattsvart så ser man stjärnorna. Det har långsamt blivit lättare att gå på fotboll igen. Efter matchen mot Trelleborgs FF i början av veckan har jag i princip gett upp hoppet om annat än degradering till Superettan 2010. I ett sådant sinnestillstånd blir det lite enklare att se saker från distans och roas av de små glädjeämnena här i livet – som Paulinhos hörna *eller unika sätt att betala inträdet på.**

I samband med Trelleborgsmatchen utvecklade jag idén att höra av mig till polisen och fråga om det går att bli avstängd från allsvensk fotboll frivilligt. Jag är då rakt inte någon huligan och har ingen direkt lust att gå och börja slåss bara för att få slippa se på GAIS. Nu har detta faktiskt släppt. Det är bara att glida med, dricka lite öl och le åt eländet – typ. Nåja, inte så bara kanske.

Lag [4-3-3-0 ?]:
1. D. Jankulovski;
7. J. Lundén, 2. R. Ekunde, 13. C. Angus, 20. K. Gustafsson;
8. R. Spong (54′ 18. P. Eriksson), 29. Romarinho (65′ R. Ayarna), 17. J. Mårtensson (73′ T. Holmqvist);
11. T. Lycén, 25. W. do Carmo, 23. E. Hédinsson

Strax innan jag gav mig av till Keillers park för några uppladdningsöl i det gröna neggade jag loss lite på ett forum. Min profetia innehöll ett stycke där jag raljerade om att i underläge kommer Axén att byta ut en anfallare och gå över till 4-6-0 för att så att säga ”vinna kampen på mittfältet”. Till min förvåning var det så som Axén valde att ställa upp laget. Ja, i den mån det går att säga något säkert, den arga adhd-ungen på tjack – Richard Spong – sprang runt någonstans på mitten och skapade oordning.

Nog för att Pär Eriksson rimligen känner sig lite trött efter att ha spelat 18 matcher i rad från start som ensam anfallare. Det är dock märkligt att då först låna in en anfallare, Tobias Holmqvist, och sedan sätta båda på bänken. Inte för att den senare egentligen gjorde någon glad när han byttes in men nog är det direkt märkligt att försöka spela en match helt utan en utpräglad anfallare. Tommy Lycén hamnade oftast längst fram, drog sig mot sin naturliga position som ytter – vilket han skötte tämligen väl – och stod sedan där med bollen och noll spelare att lägga upp spelet på.

Richard Spong är verkligen ett kapitel för sig. Hans funktion på plan är något av en gåta för mig. Han springer runt och försöker vinna boll, men så fort han bryter så tappar han bort den igen. Antingen för att han inte får tag i den eller genom att leverera en kass passning i knähöjd på någon markerad kollega. Det går förvisso att hävda Reuben Ayarna är allt för lik Johan Mårtensson i spelstilen. Båda dessa kan dock vinna bollar och leverera habila passningar samt hålla en position. Den förre var en av få ljus i laget när han väl byttes in. Att peta en av dessa från förstauppställningen för en så begränsad spelare som Spong är, i alla fall i dagsläget, verkar märkligt. Om man vill ha en kämpe på mittfältet är rimligen Fredrik Lundgren ett bättre alternativ (som i och för sig inte var med i truppet på grund av sin magskada). Och hur känns det egentligen för den unge talangen Johan Pettersson?

Bollen studsar inte vår väg? – Man har inte otur 14 matcher i rad!

Sven-Martin Åkesson dömde matchen – men inte ens Kodemannen kan dömma bort GAIS 14 matcher i rad!

Nej, jag lämnar matchen därhän. Det finns andra som är bättre att göra ordentliga genomgångar av matchflödet. Dessutom är det tärande för min själ att behöva ägna min fritid åt sådant. Tycker nye Daniel Björnalm på gais.se gör en vettig insats till exempel – även om det är tröttsamt att Tony Balogh för två matcher i rad tycker att det är viktigt att påpeka att han åker till och från Borås för varje match. Lite som att läsa kollektivtrafikstabeller från Klippan till Delsjöområdet.

Istället återgår jag till att analysera problemet GAIS. Enkelt uttryck finns det tre möjliga förklaringar till lagets mediokra spel och resultat:

1) Spelarna är helt enkelt för dåliga för allsvenskan.
1) Självförtroendet är i botten.
3) Taktiken är felaktig.

Alternativ 1) tror jag inte på. I princip alla spelare på plan har tidigare, denna säsong eller föregående, vid flera tillfällen visat att de har kapacitet att prestera väl mot bra motstånd. Att några tappar allt och går in i en djup svacka må vara hänt, men här har vi en epidemi i talanglöshet bakom något annat måste ligga.

Att spelarna sällan kan slå en enkel bakåtpass utan att det blir kaos. Beror detta på att spelarna är stressade, att de inte vet vad det skall göra för att taktiken inte fungerar eller är det helt enkelt dåliga? Alternativ 2) är självskrivet, jag undrar dock om det kommer först i kedjan av orsak och verkan. Jag har tidigare skrivit en del om tränarens roll som ledare, vilket jag inte är ensam om. Aftonbladet påstår nu att flera spelare saknar förtroende för Axén och denne tycks inte heller intresserad av den mentala biten, vilket kan tyckas oroväckande (om han nu inte bara vill bli av med en irriterande journalist). Problemet med det två senare påståendena är förstås att de kommer från Aftonbladet. Skulle den blaskan påstå att det blir bra väder imorgon skulle jag gå ut med regnstället på. Till och med tillrättalagda pressmeddelanden från Gaisgården har större trovärdighet i det här sammanhanget.

Alternativ 3) är faktiskt en smula intressant. Med få undantag har GAIS spelat med 4-2-3-1 som spelsystem under denna allsvenska sejour. Medan underpresterande spelare får vara kvar har Alexander Axén har i mycket högre utsträckning valt att laborera med den taktiska dispositionen. Jag undrar om detta inte kan ha bidragit till att spelarna har svårt att slå även enkla passningar. Att veta att du får spela oavsett om du presterar eller ej samtidigt som taktiken ändras från match till match kanske inte direkt bidrar till att skapa en bra inställning eller trygghet i spelsystemet. Dessutom är några taktiska val märkliga, som att välj att spela med två yttrar i en påstådd 4-3-3 när det bara finns en naturlig ytter på planen för att den andra är avstängd, den tredje utlånad till Mjällby, den fjärde precis kommit tillbaka från ett lån till Fredrikstad och den femte uppfattas som en osäkert kort med Biskopsgårdsattityd.

kommer nu Benny Lennartssons entré att ändra på detta? Svårt att säga. På ett plan är jag positiv. Något måste göras och har klubben inte viljan eller ekonomin att sparka sin tränare är detta en av få till buds stående medel. Ett problem är dock att det kan leda till internt käbbel när allt för många kockar är involverade. Lennartsson skall även tidigare ha varit involverad genom sin roll som Axéns mentor – kommer detta verkligen ändra på något i praktiken; har Lennartsson en förmåga att få ut mer av spelarna; vem är det egentligen som styr skutan?

Svaret på dessa frågor, och många fler, får vi antagligen inte i nästa avsnitt av GAIS – förbannelsens klubb.

* Ett anfall mot GAIS slutar med att bollen går över kortlinjen. Det käbblas en del innan GAIS tilldöms utspark, eller möjligen frispark. Detta noteras dock inte av Paulinho i Häcken som lever i sin egen värld. Medan Dime sätter igång spelet traskar han bort till hörnflaggan, lägger bollen till rätta, lyfter blicken och noterar att spelet pågår för fullt på andra sidan planen.
** Med hjälp av Pizzakartong.

Annonser

4 kommentarer

  1. Alternativ 1 , tror jag på. Dom e helt enkelt för dåliga. Bortsett från Wandersson e de ett gäng träben.Du säger att många har visat att dom kan bättre ,enstaka matcher kan ju i princip vem som helst prestera något. I FA cupen i England kan ett amatör lag slå ut ett riktigt bra lag, o dom gubbarna kan i en match prestera , men dom håller inte PL klass för de….Jag tror att Bobbie var viktigare än vad många tror. Kunde gett honom 65 000 i månaden istället för Mimelli så hade han stannat.Malinski

  2. Malinski:Nej, jag kan inte riktigt hålla med om att det är så enkelt. Nog handlar mycket om inställning, något som hjälper engelska bottenlag i FA-cupen, men spelarna har presterat mer än enstaka bra matcher förut.Kolla exempelvis på spelarna i denna match mot Häcken:Målvakten har flera års allsvensk rutin och ännu inte för gammal.3/4 av backlinjen har spelat flera år i allsvenskan, ingen av dem lastgammal.Av de sex mittfältarna som startade är de flesta spelare som presterad hyfsat många matcher i rad. Romarinho och Spong är de enda som aldrig tidigare varit ordinarie i ett allsvenskt mittenlag. Spong var förra året en av de bästa spelarna i bottenlaget Norrköping, nu är han en av de sämsta i avstigningskandidaten GAIS.Att de har träben är la inte konstigt, det är ju allsvenskan vi talar om; en av Europas sämsta förstaligor. Vi måsta komma ihåg att i nuläget handlar det inte om topp fyra, klubbens hybrismål, utan en plats runt 10-12. Det skall dessa spelare klara av – på papperet alltså.Men Bobbie att ha haft Bobbie kvar hade onekligen varit trevligt.

  3. Ok. Då går vi igenom gubbarna , gubbe för gubbe så kan du rätta mig om jag fel :Dime : Håller Allsvensk klass emellan åt. alldeles för ojämn .Kenneth: Anser jag håller hög klass . Efter Wandersson den bäste vi har.Lunden : Nej håller inte Allsvensk klass. Mig veteligen har han inte varit ordinarie i något allsvenskt lag förutom GAIS.Ekunde; ratad av Djurgårn , spelade i Åtvid när GAIS tog upp honom. Inte varit ordinarie i något annat allsvenskt lag-Lundgren: inte varit ordinarie i något annat allsvenskt lag. Ett av dom största träbenen vi har. Kapten o ingen har någonsin lagt ett bud på den gubben undra varför??Lycén: Kom från Brommapojkarna när dom åkte rakt ur allsvenskan . detta e en superettan spelare.Spong: Kom när Norrköping åkte rätt ur Allsvenskan. Detta e de sämsta vi har . Slår 90 procent av bollarna bakåt. känsla noll. Tack men Nej Tack. Mig veteligen inte ordinarie i något annat allsvenskt lag förutom jätte jumbon Norrköping förra året.Wandersson: Det bästa vi har , tyvärr ojämn i sina prestationer.Hedirsson: Inte varit ordinarie i något allsvenskt lag tidigare. jag menar islänska ligan , kom igen.Johan Mårtensson : spelade div 2 fotboll i Skövde halva förra säsongen. Pär Eriksson Spelade div 2 fotboll förra säsongen i Carlstad U.Romarinhio: Div 3 spelare från brasilien.Calum Angus : Div 2 i USARuben Ayana . College fotboll USA.Dahlgren : Superettan Landskrona.Dom tre nya Islänningarna: Jag hade gjort bättre scaoting. Mattias Lindstöm: Glömde nästan av honom, Håller Allsvensk klass , har varit ordinarie i allsvenskan, Bra förstärkning.SUMMAN AV KARDEMMUMAN E: Om Man tar bort dom allsvenska matcherna gubbarna har gjort i GAIS , så blir det inte mycket allsvensk rutin kvar här inte.O tar man bort Lindströms matcher i Allsvenskan ,så e de bara Spong, Lycen o Lunden kvar med Allsvensk rutin o vet ju både du o jag i vilka lag de va …..// Malinski

  4. Håller i flera avseenden med om din genomgång, men flera av dem har varit med i några år i ett lag som hamnat 10,11 och 11 i allsvenskan – den nivån skall de klara.Det har varit en sedan länge etablerad sanning att GAIS inte har resurser att värva etablerade allsvenska spelare från andra klubbar, det har vi näppeligen gjort föregående säsonger heller.Bobbie och i viss mån Levon och Ekong är de enda spelare av betydelse som försvunnit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s