Percy och bolagen

Ibland inbillar sig folk att beslut fattas på rationella grunder eller i alla fall baseras på ett principiellt avvägande. Sällan är detta fallet, inte minst när inflytelserika aktörer kan styra utvecklingen för sina egna syften. Idag står det i DN att Percy Nilsson vill ge bort 103 miljoner till inomhusbandy-med-puck-klubben Malmö Redhawks. Förutsättningen är att de aviserade ändringarna kring 51-procentregeln för svenska idrottsföreningar drivs igenom på RF-stämman 2009.

Att jag är fullständigt ointresserad av Hockey torde vara uppenbart för de flesta som läst den här bloggen ett tag och därför har jag därför inte någon vidare koll på vare sig Malmö Redhawks (Rödhakar?) eller Percy Nilssons förehavande, även om den senare inte varit direkt rädd för att synas de senaste decennierna. Men i och med att det hela berör 51-procentregeln – som jag skrivit om tidigare, bland annat här – blir jag givetvis lite nyfiken och började gräva lite på internet.

Årets skåning 2008

Det första intrycken var förstås att det hela handlade om en plan från Percy Nilssons sida att få total kontroll på klubben. Det står nämligen reglerat i föreningens skuld till honom att han har rätt att bolagisera klubben den dag detta är möjligt enligt idrottens affärer i början av året. Han har faktiskt inte så många andra val, pengarna kan han ju aldrig få tillbaka på kort sikt och att driva klubben han arbetat med i åratal i konkurrens känns ju inte precis lockande. På många sätt är han en sån kapitalist som en förening drömmer om genom att han satsar långsiktigt på klubben. I slutet av januari börjar samma sida spekulera om än mer rafinerade planer från Percy Nilssons sida, inklusive en ny klubb i annat land. Nu tycks det dock som att han inte gett upp intresset i klubbet, men för att få sikt få tillbaka sina pengar behöver han få kontroll över den. Annars kommer klubben att få börja betala tillbaka, om eller när de får ett överskott att tala om. Därför är han tydligen beredd att glömma skulden, om klubben blir ett bolag.

”För att inte strida mot elitlicensens regler har det inte kallats för skuld eller fordran, utan ett villkorat kapitaltillskott – som är knutet till två saker: Percy Nilsson äger rätten att bolagisera föreningen och genomförs inte bolagiseringen ska Malmö Redhawks betala tillbaka pengarna när man går med vinst.”

Citat från Sydsvenskan

Problemet, som jag ser det, är att vid den stundande omröstningen i frågan kommer inte företrädare för de där Rödhakarna, eller vad de nu heter, styras i sitt val av objektiva bedömingar om vad som är bra för svensk håkkybåkky – för att använda mig av en Lagrell-parafras – utan av sina högst egna och kortsiktiga intressen. Samma perspektiv kommer givetvis att påverka flera andra vars föreningar eller förbund på något sätt ser en kortsiktig vinst med att släppa in starka kapitalintressen i klubbstugan. I Rödhakarnas fall finns det troligen inget annat än ett kortsiktigt pespektiv om de inte bolagiseras.

Inga problem med det om man tror att flera kortsiktiga val i egenintresse leder till det bästa resultatet. Mer tveksamt om man inte delar den uppfattning och tycker att det är problematiskt att släppa kontrollen av sin klubb, för vilket pengar är medel till att nå framgång, till personer vars intresse måhända är pengar i sig. Det är måhända inte ett problem om denne är någon som Percy Nilsson, ja bortsett från att han tydligen fattar felaktiga beslut och tillsätter fel människor på viktiga poster. Ja, ja det går ju alltid att tillsätta en ny ordförande vid årsmötet. Nä, just det ja… det går ju inte längre.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s