Shoppa tills du dör!

Det är ytterst sällan jag ser på tevenyheter nuförtiden men idag råkade jag hamna framför Aktuellt (länk). Ungefär tio minuter in i programmet görs en fördjupning om att,trots en vikande konjunktur och finanspanik, så går byggandet av nya gallerior för full fart runt om i landet. inte minst i Stockhol. det är i första hand bilburna köpcentrum utanför städerna. Enligt flera som intervjuas i programmet är troligen en utslagning av några av dessa att vänta, kanske framför allt på bostadsnära, små centrum. De mindre förortscentrumen således.

Någon kund dillar om att det är bra med än fler gallerior, det blir ju närmare så resonerar hon. ”Intressant” sätt att resonera…

Du sköna nya värld!

Bortsett för mitt personliga förakt för bilburna shoppingmeckan ute i spenaten så är det förstås tveksamt om detta kommer bära sig. Att det inte går bra för alla gallerior och köpcentrum torde vi alla ha sett någon gång. Gepe har vid några tillfällen rapporterat om gamla slitna köpcentrumet Eken som har flera tomma lokaler och hela Kållered Köpstad torde la ligga lite risigt till – trots närheten till IKEA. Det går också att gå in och kolla på bilder från Slagsta Stands tomma köpcentrum på Jörnmarks sida, krossad i konkurrensen med något närliggande köpcentrum med det minst sagt fåniga namnet Heron City. Även om marknaden växer – och i nuläget är la det tveksamt – så tycks nyetableringen vara än större.

Måhända går det att tala om Schumpeters kreativa förstörelse, att förändringar i beteende, efterfrågan och förhållanden överhuvutaget medför att existerande strukturer (och byggnader) förfaller medan nya växer fram. Det är dock, som jag ser det, prekärt att det inte tycks finnas något hinder för dessa Shoppingens Gated Communites att få byggtillstånd och framdragna motorvägar medan svenska stadsmiljöer drabbats av ett rigor mortis där varje initiativ skall dras i långbänk och regleras. Det är la knappast en högoddsare att innerstadshandeln inte direkt gynnas av att än mer bilburna köpcentrum poppar upp som giftsvampar på den asfalterade landsbygden.


Samtidigt som bygget i bostadsbristens Sverige begränsas till köplador har Spanien nu gått in i väggen med en sprängd fastighetsbubbla. I dagens program från Radiokorrespondenterna på SR (webbradio, tre minuter in) förtäljer om stora områden med ungefär 600 000 bostäder nya bostäder som står tomma, ofta hela områden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s