Kan inte låta bli…

Sanningsministerium
… att kommentera den estländska EU-parlamentarikern Marianne Mikkos (Marimekko?) förslag om hårdare koll på bloggar (SvD, DN). Ja, det är la en rätt solklart ämne för min och ungefär 3.123m andra bloggar i EU och resten av världen.

Som en Prusseluska, moralens självutnämnda väktare, skall bloggarna kontrolleras och registeras för att rädda yttrandefriheten och upprätthålla kvalitéen. Dessutom tycks det vara en bra idé att bloggare skall registera sina åsikter. Hur väl stämmer det ihop med PUL (personuppgiftslagen) får man undra?

Nu är la detta troligen en höna av en fjäder där någon dragit fram ett par stycken ur ett betänkande från EU-parlamentets kulturutskott och gjort det till det största anfallet mot det fria tyckandet sedan Sverige förbjöd kaffet på 1700- och 1800-talet (kaféet var en mötesplats för radikala element och en plats för diskussion runt om i Europa och världen) – det är knappast fallet. Men samtidigt blir man lite mörkrädd över vilka förslag som kan komma fram och vinna laga kraft i parlamentariska demokratier när principer, maktkamper, partipiskor eller allmänt ointresse kan få så pass kortade konsekvenser som FRA-lagen och nu detta.

Kanske bäst att vi upprättar ett sanningsministerium som kan hålla koll på ledamöter runt om i kommuner, landsting, riksdag och runt om i Europa? Lite nyspråk skulle inte heller skada.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s