Nya tag kring den 39:e matchen

För en tid sedan fördes det fram ett förslag av VD:n för engelska Premier League om att utöka ligaspelet med en 39:e omgång som skulle spelas utanför de brittiska öarna (se detta inlägg) . Detta var förstås inte i första hand en idé som baserades på sportsligt grundade argument, utan handlar om pengar. Premier League vill erövra marknadsandelar utomlands från andra ligor och att dra på turné är ett sätt att nå detta mål.

Föga oväntat möttes idén av en spontan våg av avsky från många fotbollsälskare med en mer romantisk, mindre krass syn på fotbollen. Exempelvis The Football Supporters’ Federation påbörjade en kampanj med namnet ”No to game £ 39”.

Nu uppger The Guardian att Premier League kommer att komma med ett annat förslag. Denna gång är det frågan om en försäsongsturnering utomlands.

”Unlike ‘game 39’ the alternative games would not be viewed as competitive fixtures but would still offer foreign fans the chance to watch live matches involving Premier League sides. The tournament would likely be of a similar standing as the Barclays Asia Trophy, where a crowd of 40,000 in Hong Kong last July watched Portsmouth beat Liverpool on penalties.”

Precis som det framgår i ovanstående citat från artikeln är detta i grunden inget nytt. Det har under lång tid varit vanligt att topplag spelat träningsmatcher inför säsongen i länder där det tros finnas pengar att tjäna genom att visa upp sig på någon flygplats och nån arena. Det blir som Beatles på Shea Stadium återigen (läs: skriks sönder).

Dessutom kanske de på detta sätt har kommit på en tävlingsform som inte inbegriper lag som Boro, Wigan och Reading som inte en flane bryr sig om på andra kontinenter. Mer ljus och matcher på de stora spelarna som, likt publikmagneten Pelé på sin tid, kan få spela – ur ett sportsligt perspektiv – menlösa matcher mellan spelarna i Boro, Wigan och Reading kan ägna lite tid åt riktig träning och planering inför säsongen, göra ett förvånansvärt bra resultat och bli uppköpta av de rika, stora lagen som behöver fler spelare att rotera mellan på grund av att de måste spela allt fler matcher så att ägarna kan tjäna pengar och klubben också förstås som behöver mer pengar till spelare som kan spela de där matcherna som de spelar för att tjäna pengar så att…

Tillägg: Vi avslutar inlägget med lite anglofil nostalgiporr om den så kallade gamla goda tiden:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s