I väntan på torsdagen: Derby på baksidan

Om ni inte vet vad som händer på torsdag så kan jag upplysa er om att det är derby i fotbollens före detta huvudstad. Idag måndag är det derby i fotbollens nuvarande huvudstad. Staden heter Stockholm och ligger en bit utanför Enköping.
I samband med detta har en lokaltidning som heter Dagens Nyheter ett antal intressanta artiklar som kan vara värt att titta på även för oss som bor på landsbygden och inte lever i villfarelsen att det är publiken kring landslaget som är drivande inom läktarkulturen (ja, en sportjournalist har på allvar hävdat detta). Det är nämligen, som krönikören Esk påpekar, nu tio år sedan publiken kom tillbaka till den allsvenska fotbollen i Stockholm och med medias hjälp lyckades dra med sig övriga Sverige.

Nu är denna publikfest något som nästan tas för givet, i alla fall för de som inte behöver genomlida ännu en säsong på den betongklump från atomåldern som officiellt kallas Nya Ullevi. Det är i alla fall inget som vårdas och uppmuntras av klubbar, sponsorer eller berörda myndigheter. För att påpeka detta har de två berörda klubbarnas supportar bestämt sig för att genom en protestaktion markera mot hur de motarbetas.

Som ett kuriosainslag har DN två stycken Birminghambor på framsidan av tidningen sportdel. Dessa två medelålders män från den svenska läktarkulturens främsta föregångsland har rest till Stockholm för att uppleva svensk fotboll, eller snarare den stockholmska publikfesten. På Villa Park i Birmingham blir man avhyst om man står upp trots tillsägelse och åskådarna är tyst i motgång. De båda herrarna tror inte att det är någon risk att ståplatsläktarna försvinner i Sverige, för de krävs de att flera klubbar lyckas etablera sig i Europa och bli ett offer för uefa:s regler och förordningar. De tycks omedvetna om att många utan något yttre tvång försöker arbeta i denna riktning.

Publiken tas som sagt för givet, trots att det bara är lite mer än tio år sedan som Stockholmslagen kunde dra några fjuttiga tusen på sina hemmamatcher. Om den vanliga ståplatspubliken skuffas undan från svenska arenor med höga priser, förbud och påträngande regler lär de inte finnas så värst många asiatiska turister som står i kö för att se på allsvensk fotboll och köpa löjliga hattar i souvenirbutikerna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s