Om kommunismens brott igen

På DN debatt har ett stort antal forskare inom historia och en rad andra humanistiska ämnen vid svenska lärosäten gått ut och protesterat mot hur, som de ser det, regeringen använder Forum för levande historia som ett ideologiskt slagträ. Detta är en debatt som pågått ett tag. Inte minst Svenska Dagbladets ledarredaktion har propagerat för att ideologi skall framhävas som en viktig orsak och anklagat Forum för levande historia för att förvanska regeringens uppdrag för att de inte vill lägga mer tyngd på just ideologin.

Svenska Dagbladet då som nu och Gepe är inte sena att på ett eller annat sätt anklaga historiker med betänkligheter kring denna fråga för att vara del av den gamla 68-vänstern som nu vill dra en slöja över de brott som de då stödde.

”Och på svenska universitet finns inte så få forskare som i ett svunnet studentliv viftat med Maos lilla röda och trosvisst förklarat att den som vill göra omelett först måste knäcka några ägg. Att det gör ont att bli påmind om den egna delaktigheten är inte svårt att förstå.”

Förvisso, men är det så enkelt? Nog är det alltid ett problem när riktiga människor göms och glöms bakom idén om människan men nog är inte kommunism den enda ideologi som menat att framsteg har sina offer. Inte minst Reinfeldt, i alla fall den yngre dito, uttryckte verkligen sådana tankar kring det nya, modiga Sverige han ville se i början på 1990-talet eller däromkring. Finns det överhuvudtaget något samhällsförändring, ideologisk eller ej, som inte haft sina offer?

Från tidningsmänniskornas håll är det väldigt enkelt att skyffla undan problemet med att historieskrivningen alltid handlat om ideologi och diskurs. De i skrivande stund 337 forskare som skrivit på listan kanske har andra uppfattningar om sitt ämne, annars kanske partiet skall bestämma över forskningen – som i Sovjet.

Ser att professor emeritus Olle Krantz skrivit på listan. Han var min handledare vid ett tillfälle. Inte för att jag vet vad han stod 1968 eller idag men jag skulle inte förvånas om han i detta nu sitter med överstryckningspenna i hand och rättar stavningen på de ledarsidor som handlar om denna strid.

Annonser

7 comments

  1. Finns det någon samhällsförändring som inte haft sina offer frågar du. Tja, Sveriges förändring från 1800-talets samhälle till det moderna välfärdssamhället? Man måste ju ändå skilja på offer och offer. Att t.ex få sänkt A-kassa är ett mindre offer i jämförelse att dö i Gulag.

  2. Jag skulle nog påstå att varken livet som arbetare under industriella revolutionen eller livet in den yngre Reinfeldts visionära samhälle (där välfärden stannar vid att folk inte skall svälta ihjäl på gatorna) är fullständigt ekvivalent med var sig Gulag eller sänkt a-kassa. De krossade äggen är la någonstans där emellan. Tycker att debatten får en dålig eftersmak där framför allt SvD:s ledarredaktion länge propagerat för upplysning av kommunismens brott av politiskt opportunistiska skäl. Sedan var 68-generationen helt insnöade i sin lilla låtsasverklighet, men att som Gepe dra flera hundra forskare (trotskistiska agenter!?) över en kam är la lite väl magstarkt.Personligen tycker jag att en väl avrundad kunskap om effekten av totalitära regimers agerande borde vara obligatoriskt utan att regeringen skall gå in och styra i dessa detaljer. Framförallt borde la de små barnen lära sig att alla beslut för med sig vinnare och förlorare.

  3. Svar till Olle:Dom som inte är helt historielösa vet att människor flydde det här landet i hundratusental under 1800-talet.Och att Sveriges unika ställning under efterkrigstiden byggde på nazitysklands rustningar, och exporten till dom.Sverige utnyttjade mänsklighetens största lidande för snöd vinning.Att du kanske finner din A-kassa värd det, är en sak.Men spy inte dina lögner över oss, att Sveriges förändring inte krävt några offer.

  4. Svar till Olle:Dom som inte är helt historielösa vet att människor flydde det här landet i hundratusental under 1800-talet.Och att Sveriges unika ställning under efterkrigstiden byggde på nazitysklands rustningar, och exporten till dom.Sverige utnyttjade mänsklighetens största lidande för snöd vinning.Att du kanske finner din A-kassa värd det, är en sak.Men spy inte dina lögner över oss, att Sveriges förändring inte krävt några offer.

  5. Anonym, Håller du på och upprepar dig själv i två år gamla inlägg?"Spy lögner över" är inte retorik lämpad för ett seriöst samtal. Sedan skulle jag la säga att Sveriges goda ursprungsläge stor utsträckning låg i all förstörelse på kontinenten av såväl human- som realkapital. Att tjäna pengar på järn har Sverige gjort i århundraden, i krig och fred och bör snarare betraktas som affärer som vanligt.Har dessutom inte gått på A-kassa på säkert 6-7 år i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s