Krönika: Kommer det finnas någon GAIS-klack 2008?

(Det här inlägger är först skrivet för bloggen Bobbie till VM 2010)

Ja, det är faktiskt en berättigad fråga. Få av de som varit med i klacken eller överhuvudtaget följt grönsvart under ett antal år kan säga något annat än att hemmaklacken 2007 var en besvikelse. Många var redan från början missnöjda med placeringen på LM där de flesta åskådare hamnade bakom kortlinjen. När utrymmet för klacken ökades ut med bättre och mer centrala platser men med stolarna kvar uppstod problemet att flera av ståplatspubliken som i vanliga fall inte tillhör klacken förvandlade sig själv till sittplatspublik mitt inne i klacken (Jag stod själv strax mellan dessa och en upprörd klackprofil när denne ursinnig skrek ut sin avsky mot lamadjur under matchen mot dennes personliga favoritlag Djurgårdens IF – Bobbie däremot var bara tre år gammal 1985). Det fanns inget tak, akustiken var många missnöjda över och regn lär dessutom vara rätt vanligt i Göteborg. Förändringarna hade skett efter att olika supporterföreningar fått gehör hos klubben för sina åsikter men det visade sig snart – vilket tv-stjärnan Mats P. inte var sen att påpeka – inte fanns några riktigt bra alternativ. Bland annat för att några av de bättre sektionerna var bokade genom årskort och detta var inte något som kunde ändras efter köpet.
Finns det någon som kan ge mig ett G?

Med senare tiders nyheter och diskussioner är det berättigat att fråga sig om det kommer att finnas någon GAIS-klack 2008. Efter en förflyttning, som vad jag erfar från början initierats från IFK-håll (deras önskemål går förstås alltid före), skulle nu GHI+halva C gälla för den kommande säsongen. Nu har det visat sig att på grund av ett staket som behöver byggas får någonstans mellan en kvarts till en halv miljon kronor för att dela på sektionen skulle öka på hyreskostnaderna. Jag är inte insatt nog för att lägga mig i detaljerna i hur hyran sätts, men nog är det lite märkligt att klubbarna går ut med en placering, säljer säsongsbiljetter och därefter får reda på hyreskostnaden. Om det fanns ett avtal innan GotEvent kom att tänka på denna extra kostnad är det la inte kundens, det vill säga klubbarnas ansvar att betala för deras blunder? GotEvent är inte sena att påpeka att de är ett marknadsorienterat kommunalt bolag när det passar deras intressen – trots att klubbarna i realiteten inte har något val. Sektionerna AB, som efter den regniga matchen mot saik 2006 upplevdes som ett bra alternativ tycks inte ens finnas på tapeten i GAIS-ledningens eller GotEvents värld. Det är la det där mer marknaden igen. Får hoppas att de som köpt säsongsbiljetter (gör verkligen någon sånt här i Götelaborg?) får möjlighet att lösa in dem, ett kontrakt har uppenbarligen brutits när varan inte är den samma.

Oavsett vilket är klacken definitivt placerad bortom kortlinjen. Även om jag och många med mig tycket att gemensam sång hör till fotboll finns det gränser för hur dålig behandling man står ut med. Hade det bara handlat om sång hade man la gått med i en kör istället. Jag vill även kunna se matchen (ni vet, de där pajsarna som spring omkring i kortbyxor i oktober och jagar en boll mitt bland allt sjungande och öldrickande) . Snett bakom kortlinjen är inte en bra position. Det är en helt vedervärdig position. Det är verkligen en mysterium hur en det på en arena som på papperet kan rymma sisådär 42 000 åskådare inte går att finna vettiga platser för det 4-5000 som kommer att dyka upp en ordinär match i 2008 års allsvenska.

Nu har det utlysts ett möte mellan GAIS, supporterföreningarna och representanter från klacken tills efter matchen mot BK Häcken på lördag. Tyvärr är jag skeptisk över möjligheterna att nå en vettig lösning. Troligen kommer klacken som sedan tidigare, även utan GotEvents hjälp blivit allt sämre, att splittras upp och bli rent ut sagt ynklig. De som saknar ekonomiska resurser (barn i Fred Perry och andra billiga märken) eller är för fulla att följa matchen (har en så kallad folksjukdom) ändå kanske orkar med en hel säsong GHI, men mängder av andra kommer att söka sig ut över arenan i en disapora i form av kompisklungor med medelålders män.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s